Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
7.4.2022 12:59
Ministrica dr Bisera Turković razgovarala sa glavnim tužiocem MRMKS Sergom Brammertzom

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković sastala se 7. aprila 2022. godine u Sarajevu sa glavnim tužiocem Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MRMKS) Sergom Brammertzom, koji u okviru pripreme redovnog izvještaja Vijeću sigurnosti UN-a boravi u posjeti Bosni i Hercegovini.

Teme razgovora su bile saradnja domaćih institucija sa Tužiteljskim mehanizmom u procesuiranju ratnih zločina u BiH, regionalna pravosudna saradnja u predmetima ratnih zločina, te problem kontinuiranog negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca u BiH i regiji. 

Ministrica Turković je tokom sastanka istakla značaj efikasne provedbe Revidirane državne strategija za rad na predmetima ratnih zločina u svim njenim aspektima i donošenja Odluke o registraciji presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove iz Haga u pravni sistem BiH. Na sastanku je razgovarano i o slučajevima bh državljana Osmana Osmanovića i Huseina Mujanovića za koje je, kako je ministrica istakla, BiH sa punim pravom tražila od Srbije da se ustupe našem pravosuđu, u skladu sa potpisanim protokolom.

Glavni tužilac Brammertz je naglasio potrebu jačanja regionalne saradnje u oblasti pravosudnog sistema i istakao dobru saradnju tužilaštva MRMKS sa tužilaštvima u BiH i regiji.

Sastanku je prisustvovao i registrar Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Abubacarr Tambadou.