Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
6.6.2024 22:13
U Ministarstvu vanjskih poslova BiH održane međuvladine konsultacije delegacija BiH i SR Njemačke

Pomoćnica ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine u Sektoru za multilateralne odnose MVP-a BiH Aida Hodžić predvodila je 06. juna 2024. godine u Ministarstvu vanjskih poslova BIH delegaciju Bosne i Hercegovine na međuvladinim konsultacijama i pregovorima između delegacija BiH i Savezne Republike Njemačke. Njemačku delegaciju predvodio je državni sekretar pri Ministarstvu za ekonomsku saradnju i razvoj SR Njemačke Niels Annen. 

Pomoćnica ministra Hodžić je istakla zahvalnost Bosne i Hercegovine Vladi SR Njemačke i njenim građanima, na kontinuiranoj podršci i pomoći koju pružaju Bosni i Hercegovini u vezi sa pristupnim pregovorima za članstvo u Europskoj uniji, te naglasila dobru saradnju u mnogim područjima između dvije države.
Pomoćnica ministra Hodžić je, takođe, kazala da je Bosna i Hercegovina izabrala europski put, te naglasila opredijeljenost na jačanju kapaciteta države u svrhu djelovanja u procesu pridruživanja. Navela je da je ove godine  deseta godišnjica Berlinskog procesa,  kao sredstva za ubrzanje integracije zemalja Zapadnog Balkana u Europsku uniju, da Bosna i Hercegovina kontinuirano radi na agendi razvoja  i sporazumima o mobilnosti, te je u potpunosti opredjeljena zadanim ciljevima. Na kraju je pozdravila činjenicu da će Savezna Republika Njemačka biti domaćin Samita lidera u  okviru  Berlinskog procesa 2024. godine.

Državni sekretar Annen, uputio je zahvalnost pomoćnici ministra Hodžić na prijemu i Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine na organizaciji međuvladinih konsultacija održanih u novembru 2023. godine. On je ukazao na važnost dobivanja kandidatskog statusa Bosne i Hercegovine u procesu pristupanja Europskoj uniji. Naglasio je da je to značajan korak, te ponovio stav da će proces pristupanja zavisiti od  posvećenosti Bosne i Hercegovine ispunjavanju reformskih zadataka. Ukazao je na činjenicu da će pristupni pregovori zahtijevati intenzivan angažman svih u Bosni i Hercegovini. Kazao je da nije dovoljno samo govoriti da Bosna i Hercegovina želi biti dio EU-e, nego da to mora i praktično pokazati, napominjući da i ovaj sastanak predstavlja izraz podrške i potvrde saradnje između SR Njemačke i Bosne i Hercegovine.

Na sastanku je razgovarano o pitanjima od zajedničkog interesa kao što su zaštita okoliša , zelena energija i mobilnosti ljudi. Obje delegacije su izrazile spremnost na saradnju, naglasile važnost održavanja kontinuiranog i strukturiranog dijaloga između dviju vlada.


23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.