Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
16.4.2024 15:05
Godišnji regionalni forum o analizi trendova prijetnji i rizika od oružja za masovno uništenje počeo u Sarajevu

RACVIAC C-WMD mreža je 16. aprila 2024. godine organizovala inauguralni Godišnji regionalni forum o analizi trendova prijetnji i rizika od oružja za masovno uništenje u partnerstvu sa institucijama Bosne i Hercegovine: Ministarstvom vanjskih poslova, Ministarstvom odbrane, Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Ministarstvom sigurnosti i Državnom regulatornom agencijom za radijacijsku i nuklearnu sigurnost, a uz stalnu podršku Evropske komande SAD (USECOM) i Agencije za smanjenje vojnih prijetnji (DTRA).

Koncept ovog Godišnjeg regionalnog foruma o trendovima je uspostavlјanje godišnje platforme za zemlјe Jugoistočne Evrope koje su dio mreže C-WMD radi analize i diskusije o regionalnim trendovima prijetnji širenja oružja za masovno uništenje i njihovim rizicima. Krajnji cilјevi su podsticanje regionalne saradnje i dijaloga u oblasti oružja za masovno uništenje između zemalјa RACVIAC mreže i podizanje značaja analize rizika, posebno onih identifikovanih u procesu analize trenda.

Forum o regionalnim trendovima će se fokusirati na analizu i tumačenje podataka otvorenog koda koji se odnose na regionalne trendove protiv širenja oružja za masovno uništenje i njihov uticaj na države u regionu, a posebno one povezane sa mrežom RACVIAC C-WMD. Predviđeno je da će kroz ovu strukturu učesnici podijeliti naučno-istraživačke rezultate vodeće analitičke grupe iz Bosne i Hercegovine. Pored toga, analitička grupa će takođe uklјučiti perspektive regionalnih stručnjaka za predmetna pitanja i predstavnika međunarodnih organizacija.

Okrugli sto su otvorili pomoćnica ministra vanjskih poslova BiH za multilateralne poslove Aida Hodžić, zamjenica šefa misije Ambasade SAD Deborah Mennuti i vođa mreže RACVIAC-WMD Boško Rotim.

Pomoćnica ministra Aida Hodžić je u svom uvodnom izlaganju istakla da analiza prijetnji i rizika od WMD-a, poduzeta u okviru ovog Foruma, pokazuje da nuklearni i radiološki incidenti i rizici nisu samo teorijska pitanja. Naglasila je da je važno trajno raditi na jačanju regionalnog i nacionalnog regulatornog okvira koji će državama omogućiti udruživanje napora i jačanje saradnje na ovom području, što je posebno važno među državama koje dijele zajedničke sigurnosne prijetnje unutar iste geografske regije.

U svom pozdravnom govoru, gospođa Deborah Mennuti je, između ostalog, naglasila da je ovaj Forum kulminacija rada koji je započeo 2014. godine, kada su se Bosna i Hercegovina i druge zemlje učesnice udružile s DTRA i RACVIAC-ovom mrežom za borbu protiv oružja za masovno uništenje kako bi započele naporan rad na razvoju državnih strategija za borbu protiv oružja za masovno uništenje.
Boško Rotim, u ime direktora RACVIAC-a ambasadora Constantina-Mihaila Grigoria, izrazio je zahvalnost domaćinu – institucijama Bosne i Hercegovine koje vode ovaj RACVIAC projekat – Analiza prijetnji i trendova rizika od oružja za masovno uništenje i koje su omogućile održavanje Godišnjeg foruma u Sarajevu. Osim toga,  osvrnuo se na činjenicu da je ova konferencija nastavak rada koji je RACVIAC započeo još 2014. godine razvojem nacionalnih strategija C-WMD. Od tada je ušao u fazu regionalne saradnje u okviru 4 identifikovana projekta koji olakšavaju saradnju u borbi protiv oružja za masovno uništenje, a današnji Forum je jedan od njih.
Takođe je izrazio zahvalnost Agenciji za smanjenje odbrambenih prijetnji SAD kao važnom i pouzdanom partneru RACVIAC-a u zajedničkim nastojanjima u jačanju regionalne saradnje i dijaloga o akcijama protiv širenja oružja. On je pohvalio podršku partnera RACVIAC -a iz Evropske komande SAD i iskoristio priliku da im se zahvali na podršci koju pružaju RACVIAC-u – Centru za sigurnosnu saradnju.

Forum će se sastojati od niza panela na kojima će eksperti za predmetnu oblast sa VA, regionalni eksperti za predmetnu oblast i predstavnici međunarodne zajednice predstaviti klјučne rezultate analize trenda za tu temu.


23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.