Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
14.11.2023 19:44
Aktivnosti Ministarstva vanjskih poslova BiH u vezi evakuacije bh. građana iz Gaze

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine pruža aktivnu podršku u okviru svog mandata i nadležnosti Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine nadležnom za proces evakuacije bh. državljana iz Gaze. U Ministarstvu vanjskih poslova BiH je odmah na početku krize formiran Krizni štab koji djeluje svakodnevno i djelovaće do okončanja procesa evakuacije.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine putem ambasada u Kairu (Egipat), Tel Avivu (Izrael), Amanu (Jordan) i Dohi (Katar) i kroz intenzivnu saradnju sa međunarodnim partnerima, humanitarnim organizacijama i drugim prijateljskim državama zajednički radi na olakšavanju situacije i pružanju pomoći u organizovanju evakuacije bh. državljana i njihovih srodnika iz Gaze. Na listi osoba za evakuaciju iz Gaze koja je dostavljena nalaze se ukupno 54 osobe. Od toga 19 osoba ima status državljana Bosne i Hercegovine, a ostalo su osobe srodnici bh. državljana.

Odluku o rasporedu i terminima evakuacije po državama donosi Ured koordinatora za civilne poslove pri izraelskom Ministarstvu odbrane.

Očekuje se da će bh. državljani biti u mogućnosti nakon odluke o evakuaciji ipak koristiti granični prijelaz Rafah, koji je povremeno bio izvan funkcije. Smještaj za naše građane je obezbjeđen u Kairu kao i avio-prijevoz do Sarajeva, te je sve spremno i čeka signal za početak evakuacije.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH nastavlja sa kontinuiranom saradnjom i komunikacijom sa predstavnicima država u regiji, država angažiranih u humanitarnoj akciji spašavanja civila iz borbama obuhvaćenog regiona, međunarodnim organizacijama na terenu, Mehanizmom civilne zaštite EU, kao i kroz saradnju sa Ministarstvom sigurnosti BiH i kontaktima sa Međunarodnom organizacijom za migracije pri UN-u (IOM). Čine se svi napori da naši građani što prije i sigurnije dođu na teritoriju Bosne i Hercegovine.

Ministarstvu vanjskih poslova BiH moguće je obratiti se putem e-mail adrese: emergency@mvp.gov.ba.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.