Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
20.3.2023 16:14
U MVP BiH predstavljene aktivnosti 12. Međunarodne investicijske konferencije „Sarajevo Business Forum 2023“ i „3. Sarajevo Halal Fair“

U Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine održan je 20. marta 2023. godine briefing za diplomate i predstavnike ambasada akreditovanih u Bosni i Hercegovini u sklopu pripremnih aktivnosti 12. Međunarodne investicijske konferencije „Sarajevo Business Forum 2023“, koja će se održati od 17. do 19. maja 2023. godine u Sarajevu.

Na briefingu je prezentovan ovogodišnji „Sarajevo Business Forum 2023“, kao i sajamska manifestacija „Sarajevo Halal Fair 2023“, koja se održava u sklopu Konferencije. Diplomatski briefing je organizovan s ciljem upoznavanja predstavnika diplomatskog kora u našoj zemlji sa temama kojima će se 12. SBF baviti.
 
Tokom 12. godina djelovanja, Sarajevo Business Forum se pozicionirao kao jedan od najvećih poslovnih događaja u regiji i cijeloj jugoistočnoj Evropi te pozitivno uticao na izgradnju imidža države Bosne i Hercegovine kao destinacije za investiranje i ekonomski razvoj.

Na početku prezentacije prisutnim ambasadorima i predstavnicima diplomatskog kora u BiH su se obratili Amel Kovačević, savjetnik u Kabinetu ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Nedžad Gušić, član Uprave BBI.

Prezentaciju Sarajevo Business Foruma, od njegovog početka 2010.godine do danas, održao je Dino Selimović, direktor Sarajevo Business Foruma & BBI VIP Business Cluba.

U sklopu 12. SBF 2023 planirani su brojni paneli sa prijedlozima rješenja, kada su u pitanju energetska i klimatska kriza, te o modalitetima uspješnije ekonomske saradnje i načinima poticanja i privlačenja investicija u sve države Zapadnog Balkana, s ciljem bržeg ekonomskog razvoja. Učesnici SBF-a pokušat će doći do rješenja kako da, kroz uklanjanje trgovinskih barijera i bolju ekonomsko - regionalnu povezanost, zajednički unaprijede održivi razvoj ekonomija država Zapadnog Balkana i osiguraju bolji standard građana.

Pokrovitelj 12. Sarajevo Business Foruma je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, dok je Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo strateški partner 12. Sarajevo Business Foruma i 3. Sarajevo Halal Faira .


23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.