Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
8.3.2023 15:01
Održan četvrti sigurnosni dijalog za sigurnu saradnju OSCE-a u Beču

Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri OSCE-u u Beču Siniša Bencun predsjedao je 08. marta 2023. godine u okviru predsjedanja Bosne i Hercegovine Forumom za sigurnosnu saradnju (FSC) Organizacije za sigurnost i saradnju (OSCE) četvrtim sigurnosnim dijalogom koji je za temu imao Rezoluciju 1325 Vijeća sigurnosti UN-a „Žene, mir i sigurnost“. Sigurnosni dijalog je održan u zajedničkoj organizaciji  Bosne i Hercegovine kao FSC predsjedavajuće i Sjeverne Makedonije, kao predsjedavajuće OSCE-om.

Državama članicama obratili su se Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri OSCE u Beču  Siniša Bencun, Stalni predstavnik Sjeverne Makedonije pri OSCE u Beču Igor Džundev, kao i Generalna sekretarka OSCE-a Helga Maria Schmid.

Ambasador Bencun je u svom obraćanju naglasio važnost potpunog, ravnopravnog i smislenog sudjelovanja žena u naporima za održavanje i promicanje mira i sigurnosti, te naglasio da žene igraju važnu ulogu u ranom upozoravanju i sprječavanju sukoba, upravljanju krizama, rješavanju sukoba, kao i u postkonfliktnoj rehabilitaciji i izgradnji mira. Istakao je da je seksualno i rodno uvjetovano nasilje u sukobima još uvijek neprihvatljiva stvarnost i da se više resursa mora staviti na raspolaganje za borbu protiv ovog zla.

Panelisti su istakli značaj adekvatnog prepoznavanja uloge žena u svim dijelovima konfliktnog ciklusa, te promovisanju  uloge žena u svim sferama života.


23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.