Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
2.8.2022 22:35
Pomoćnik ministrice za bilateralne odnose p/o Ljubo Grković razgovarao sa ambasadoricom Češke Republike Ivanom Hlavsovom

Pomoćnik ministrice za bilateralne odnose p/o, dr Ljubo Grković primio je 2. augusta 2022. godine u nastupnu posjetu ambasadoricu Češke Republike u Bosni i Hercegovini Ivanu Hlavsovu.

Na sastanku se razgovaralo o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i Češkoj Republici unapređenju bilateralnih odnosa, češkim predsjedavanjem Vijećem EU, situaciji u Ukrajini te uspješnoj posjeti ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković Pragu.

Kada je riječ o prioritetima češkog predsjedavanja EU, ambasadorica Hlavsova je navela sveobuhvatnu pomoć Ukrajini te dalje djelovanje u cilju očuvanja koherentnosti EU i jedinstvenog djelovanja prema vanjskopolitičkim izazovima. Uz to, češko predsjedavanje, prema riječima ambasadorice, obilježiće djelovanje u cilju energetske nezavisnosti od ruskih izvora i jačanje evropske zajedničke odbrane. Naglasila je da će Češka, uz sveobuhvatnu pomoć Ukrajini, nastaviti da podstiče sankcije Moskvi.

Tokom razgovora pomoćnik Grković je izrazio nadu da će se sačuvati mir i stabilnost i nastaviti dijalog dvije strane po svim pitanjima. Sagovornici su se složili u ocjeni da je smirivanje tenzija i dijalog od presudne važnosti za cijeli region.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.