Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
27.9.2021 22:32
Kampanja javne diplomatije Ministarstva vanjskih poslova BiH „12 dana mira“

U okviru kampanje javne diplomatije „12 dana mira“ koju provodi Ministarstvo vanjskih poslova BiH, 27. septembra 2021. godine u Velikoj Kladuši otvorena je izložba "Misli Sloboda: Između danas i sutra“ autorice Edine Selesković. Velika Kladuša je, kao i Bijeljina i Trebinje, izabrana za predstavljanje kampanje „12 dana mira“ zbog zemljopisnog položaja na jednom od kutova prepoznatljivog bosanskohercegovačkog trokuta.

Prije otvaranja izložbe, autorica Edina Selesković je održala i radionicu za učenike srednjih i osnovnih škola iz Velike Kladuša s kojima je razgovarala o umjetnosti, miru, suživotu, te zajedno s njima izrađivala jedinstvene skulpture i osmišljavala instalacije, koje su potom prikazane na izložbi u Velikoj Kladuši.

Tokom dvanaestodnevne kampanje koja traje od 21. septembra - Međunarodnog dana mira do 2. listopada - Međunarodnog dana nenasilja, uz događaje u BiH, preko 20 ambasada, konzulata i misija BiH u svijetu organizira predavanja, okrugle stolove, izložbe fotografija, projekcije filmova koje tematiziraju pozitivne priče, ljude i događaje iz BiH a u svezi s očuvanjem mira u našoj zemlji.

Od svjetskih gradova kampanja je do danas predstavljena u Berlinu, Pekingu, Milanu, Hagu, Kuvajtu i Rijadu (više na društvenim mrežama Ministarstva vanjskih poslova BiH - Facebook i Twitter).

Kampanja „12 dana mira“, paralelno s aktivnostima u svjetskim gradovima, nastavlja se i u Bosni i Hercegovini. Umjetnica Edina Selesković i njen tim će 29. septembra u Trebinju - Kulturni centar Trebinje - održati još jednu radionicu sa djecom i mladima. Pozivamo mlade Trebinjke i Trebinjce da se uključe u realizaciju ovog projekta.

Cilj kampanje javne diplomatije pod nazivom “12 dana mira”, je prikazati uspjeh koje je naša zemlja postigla na polju očuvanja mira i promocije suživota u post-konfliktnom periodu.


23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.