Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
22.9.2021 13:03
Početak kampanje javne diplomatije Ministarstva vanjskih poslova BiH pod nazivom „12 dana mira“

Otvaranjem izložbe "Misli Sloboda: Između danas i sutra“ autorice Edine Selesković, 21. septembra 2021. godine u galeriji Centra za kulturu Semberija u Bijeljini, ozvaničen je početak kampanje javne diplomatije "12 dana mira", koju organizira Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Na otvaranju se prisutnima obratila ministrica-savjetnica u MVP BiH Lepa Babić, koja je istaknula da je Ministarstvo vanjskih poslova BiH odlučilo da pokrene prvu koordiniranu kampanju javne diplomatije pod nazivom “12 dana mira”, kako bi se prikazali uspjesi koje je naša zemlja postigla na polju očuvanja mira i promocije suživota u post-konfliktnom periodu. Navela je da će, uz događaje u BiH, preko 20 ambasada, konzulata i misija BiH u svijetu organizirati predavanja, okrugle stolove, izložbe fotografija, projekcije filmova koje će tematizirati pozitivne priče, događaje, ljude ili procese u razvoju Bosne i Hercegovine, a u vezi s očuvanjem mira u našoj zemlji. Zahvalila je umjetnici Edini Selesković na angažmanu i radu s mladim ljudima u BiH i poželjela joj mnogo uspjeha i u iduća dva grada – Velikoj Kladuši i Trebinju, u kojima će u okviru kampanje MVP nastaviti svoj umjetnički performans.

Umjetnica Selesković je tokom jučerašnjeg dana, zajedno s mladim ljudima iz Bijeljine, uz druženje i razgovor o njihovim vizijama mira i budućnosti izrađivala instalaciju koja je predstavljena na otvaranju. Radi se o skulpturama u obliku stiliziranih ptica sačinjenih od metala srebrne boje u koje su ugrađivane poruke mira koje su mladi i umjetnica upisivali i koje su postavljene u impresivnu formaciju jata.

Cilj kampanje „12 dana mira“ Ministarstva vanjskih poslova BiH je da se kod međunarodnih sagovornika potakne razmišljanje i istaknu pozitivne promjene koje su se desile u Bosni i Hercegovini, kao što su: društvena integracija, pomirenje, suživot, ljudska prava, poslijeratna obnova, društveno ozdravljenje, pozitivna transformacija pojedinih sektora i slično, a sve to kroz doprinose i rad aktivista, umjetnika, poslovnih ljudi i posebno mladih ljudi.

Naredna dva performansa umjetnice Selesković u okviru kampanje će biti održana 27. septembra u Velikoj Kladuši i 29. septembra Trebinju, te ovom prilikom pozivamo mlade da se uključe u realizaciju ove jedinstvene instalacije.

Kampanja „12 dana mira“ će se, uz PR i medijske aktivnosti, provoditi i putem društvenih mreža Ministarstva vanjskih poslova BiH - Facebook i Twitter.


23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.