Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
28.2.2013 15:54
Zamjenica ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Ana Trišić-Babić primila u odvojenim posjetama nerezidentne ambasadore Republike Litvanije u BiH Renatus Juška i Republike Moldavije u BiH Alexandruoa Codreanua

Zamjenica ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Ana Trišić-Babić primila je 27. februara 2013. godine u odvojenim posjetama nerezidentne ambasadore Republike Litvanije u BiH Renatus Juška i Republike Moldavije u BiH Alexandruoa Codreanua u Ministarstvu vanjskih poslova.

Zamjenica ministra Trišić-Babić izrazila je zadovoljstvo ambasadoru Juški što se Litvanija angažuje na pitanjima proširenja EU, kao jednom od glavnih ciljeva, a svjetlu predstojećeg predsjedavanja Litvanije Evropskom unijom od 1. jula 2013. godine, jer naša zemlja je posvećena evropskom putu koji je ujedno i prioritet vanjske politike BiH.

Ambasador Juška istakao je podršku u bilateralnim odnosima naše dvije zemlje, izrazivši nadu da će rješavanje pitanja „Sejdić-Finci“, pokretanje dijaloga u rješavanju pitanja vezanih za zastoj naše zemlje u procesu evropskih i evroatlantskih integracija koji nije dobar niti za BiH, niti za region, kao ni za Evropsku uniju, stoga, je rekao da će Litvanija svojim pozitivnim iskustvima podržati BiH da snažnije zakorači u procesu evropskih integracija.

Zamjenica ministra Trišić-Babić pozvala je ambasadora Juška da njegova zemlja podrži BiH prilikom zasjedanja Evropske komisije pri rješavanju pitanja prelaska granice za bh. državljane sa ličnom kartom nakon ulaska Republike Hrvatske u EU.

Tokom susreta zamjenice ministra Ane Trišić-Babić sa ambasadorom Alexandruom Codreanuom razmjenjene su informacije o vanjskopolitičkim prioritetima BiH i Republike Moldavije i istaknuto je da su bilateralni odnosi naše dvije zemlje dobri i da ih treba unapređivati na visokom i najvišem nivou, i ocijenjeno je da naše dvije države moraju da se zajednički podržavaju na putu evropskih integracija, te da je potrebno nastaviti sa održavanjem konzularnih konsultacija ministarstava vanjskih poslova naše dvije zemlje.

Ambasador Codreanu istakao je da Republika Moldavija aktivno učestvuje u procesima regionalne saradnje i da je zemlja član, kao BiH u većini drugih regionalnih inicijativa, te da je podržala kandidaturu naše zemlje da Sarajevo bude sjedište RCC-a, a BiH je podržala kandidaturu Moldavije za predsjedavanje SEECP-om u 2008/09. godini, a takav vid multilateralne saradnje postoji na drugim nivoima i organizacijama, tako da postoji potreba daljeg unapređivanja saradnje uz obostrani interes.

Zamjenica ministra Trišić-Babić je istakla neophodnost rada na međusobnoj razmjeni informacija, kao i na organizovanju susreta privrednih subjekata obje zemlje u cilju unapređenja ekonomskih odnosa, kao i na promociji privrednih potencijala BiH u Moldaviji, te da postoji potreba da u narednom periodu otpočnu pregovori za zaključivanje sporazuma između naših država.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.