Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
26.7.2024 14:37
Špilja Vjetrenica službeno upisana na UNESCO-ov Popis svjetske baštine

Špilja Vjetrenica, jedan od najvećih špiljskih sistema u Bosni i Hercegovini i regiji, službeno je upisana na UNESCO-ov Popis svjetske baštine. Ova odluka, donesena na 46. zasjedanju UNESCO-ovog Odbora za svjetsku baštinu koje se održava od 21. do 31. jula 2024. godine u New Delhiju u Republici Indiji, predstavlja značajan trenutak za našu zemlju i potvrdu neprocjenjivih prirodnih vrijednosti Vjetrenice.

Bosnu i Hercegovinu na ovom značajnom događaju predstavljala je delegacija u sljedećem sastavu: Biljana Čamur Veselinović, sekretar Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Haris Hrle, ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Indiji, Aleksandra Kolar, savjetnica ministrice civilnih poslova Bosne i Hercegovine, prof. dr. Lada Lukić Bilela, ekspert i Armin Mešinović, prvi sekretar u Ambasadi Bosne i Hercegovine u New Delhiju.

Vjetrenica, poznata po svojoj iznimnoj bioraznolikosti s gotovo 230 vrsta organizama, sada je priznata i zaštićena na globalnom nivou. Odbor za svjetsku baštinu, sastavljen od predstavnika 21 države članice Konvencije o zaštiti svjetske kulturne i prirodne baštine, jednoglasno je donio ovu odluku, čime je Vjetrenica postala prvi prirodni fenomen Bosne i Hercegovine na UNESCO-ovom Popisu svjetske baštine. Vjetrenica je zaštićeni spomenik prirode od 1950. godine, a 2021. godine proglašena je Zaštićenim krajolikom Vjetrenica-Popovo polje.  Ovo globalno priznanje potvrđuje njezin izniman značaj za očuvanje biološke raznolikosti i geološke baštine.

Vjetrenica, skriveni dragulj prirode, oduševljava posjetioce svojim podzemnim labirintima i bogatom bioraznolikošću.

Kao jedno od najznačajnijih prirodnih bogatstava naše zemlje, Vjetrenica će, kao dio svjetske baštine, privući još veću pažnju naučnika, istraživača i turista iz cijelog svijeta, što će nesumnjivo doprinijeti razvoju turizma i lokalne zajednice, olakšanom pristupu raznim finansijskim podrškama i međunarodnim projektima te zaštiti prirode i promicanju očuvanja kulturne i prirodne baštine diljem Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina se obavezuje na daljnje aktivnosti u zaštiti i očuvanju Vjetrenice te njezinom promoviranju kao nezaobilaznog odredišta za ljubitelje prirode i kulture.

Ovo veliko priznanje rezultat je predanog rada i saradnje brojnih institucija, stručnjaka i pojedinaca.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.