Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
4.7.2024 11:28
Poziv subjektima za prijavu na Digitalnu platformu ekonomske diplomatije Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine predstavilo je unaprijeđenu verziju internetske aplikacije "Digitalna platforma ekonomske diplomatije Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine" koja je odranije dostupna na linku: https://ekonomskadiplomatija.mvp.gov.ba/ kojom ministarstvo povećava svoju aktivnu ulogu podrške razvoju ekonomije Bosne i Hercegovine.

Putem ove online platforme, rad sjedišta i diplomatsko-konzularnih predstavništava Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine iz domena ekonomske diplomatije postaje transparentniji i dostupniji svim zainteresovanim stranama, kako u BiH, tako i u inostranstvu.

"Namjena platforme je da se ubrza razmjena i dijelјenje informacija, te otvore nove mogućnosti komunikacije sjedišta i DKP mreže putem instrukcija i obrazaca na online aplikaciji. Otvoren je dodatni prostor kompanijama i institucijama da se obrate Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine svojim upitima i zahtjevima." - saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Platforma je razvijena uz finansijsku i tehničku podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, a u okviru projekta "Digitalna transformacija u javnom sektoru u Bosni i Hercegovini".

Digitalna platforma ekonomske diplomatije Ministarstva vanjskih poslova BiH ima za cilj jačanje saradnje i bržu razmjenu informacija između sjedišta MVP BiH i DKP BiH u području ekonomske diplomatije. Platforma je inicijalno osmišljena kao podrška jačanju međunarodne ekonomske saradnje i inostranoj promociji bh. proizvoda i usluga, uz poticanje i promociju direktnih stranih ulaganja u BiH.

Putem platforme omogućen je pristup informacijama o ekonomskim profilima zemalja, podacima o diplomatskim predstavništvima BiH, uključujući i informacije o počasnim konzulima BiH u inostranstvu, poslovnim klubovima i klubovima dijaspore. U  kontinuitetu će biti objavljivane nove informacije o izvoznim prilikama za koje DKP BiH imaju saznanja, kao i novosti, članci, najave poslovnih događaja, sajmova, foruma i konferencija iz domena ekonomske diplomatije u zemlјama u kojima predstavljaju BiH, ali i o događajima koji se organizuju u našoj zemlji.

"Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine poziva sve zainteresovane strane, u prvom redu kompanije, ali i sve institucije, organizacije, komore i poslovne asocijacije, da se registruju na platformi i da iskoriste ovaj digitalni alat i sve njegove prednosti u vidu dostupnosti ekonomskih informacija o našoj zemlјi i ostalim zemlјama u svijetu sa kojima Bosna i Hercegovina ima diplomatske odnose." - istaknuto je iz Odjela za ekonomsku diplomatiju.

Aplikacija kojom se Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine stavlja još jače u službu privrednog napretka naše države dostupna je online, putem linka:
https://ekonomskadiplomatija.mvp.gov.ba/.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.