Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
18.6.2024 12:10
Seminar "Effective negotiations for Accession to the European Union"

Ministarstvo inostranih poslova Bosne i Hercegovine podržalo je organizaciju regionalnog seminara pod nazivom "Efikasni pregovori za pristupanje Evropskoj uniji" ("Effective negotiations for Accession to the European Union") koji je organizovao projekat Regionalna saradnja za evropske integracije (RCEI) koji sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ) u ime njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

Seminar na kome su učestvovale delegacije zemalja Zapadnog Balkana, koje su predstavljali predstavnici ministarstava vanjskih poslova, ministarstava za evropske integracije i parlamentarni predstavnici, održan je u periodu od 17. do 19. juna u Sarajevu.

Na otvaranju seminara učesnicima su se obratile pomoćnica ministra inostranih poslova Bosne i Hercegovine za multilateralne odnose Aida Hodžić i menadžer GIZ projekta Regionalna saradnja za evropske integracije Savetka Tomova.

Cilj seminara je bio pružiti učesnicima dublji uvid u proces pregovora za pristupanje Evropskoj uniji. Kroz detaljne diskusije, učesnici su imali priliku da razmotre izazove i mogućnosti povezane sa usklađivanjem zakonodavstva, organizacionim sistemima te ulogama izvršne i zakonodavne vlasti u regiji Zapadnog Balkana tokom procesa pristupnih pregovora.

O pregovorima za pristupanje Evropskoj uniji, zajedničkoj vanjskoj, sigurnosnoj i odbrambenoj politici te ulozi državnih institucija i instititucija EU u procesu pregovora, govorili su stručnjaci za EU poslove dr Aleksandar Andrija Pejović i Andrej Engelman. O ulozi Evropske službe za vanjsko djelovanje (EEAS) u procesu pregovora, govorio je Pawel Lacki, koji se učesnicima obratio online. Posljednji dan seminara, delegacije su imale priliku da predstave sopstvene modele i mehanizme rada u okviru svoje pregovaračke strukture.

Seminar je organizovan u cilju povećanja internih kapaciteta i stručnosti organizacionih jedinica zaduženih za pregovarački proces. Razmjena najboljih praksi te naučenih lekcija u pristupnim pregovorima obezbjeđuje osnovu za unaprijeđenje pristupnih pregovora za sve zemlje regiona.


23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.