Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
8.3.2024 15:09
Bilateralne konsultacije ministarstava vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Estonije

Pomoćnica ministra za multilateralne odnose Aida Hodžić i pomoćnik ministra za bilateralne odnose Momir Brajić su predvodili delegaciju MVP Bosne i Hercegovine 08. marta 2024. godine na bilateralnim konsultacijama sa delegacijom Ministarstva vanjskih poslova Republike Estonije. Delegaciju MVP Republike Estonije predvodila je generalna direktorica Odjela za Evropsku uniju Siiri Konigsberg na sastanku koji je održan u prostorijama Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine u Sarajevu.
 
Jedna od najvažnijih tema sastanka bila je politika proširenja Evropske unije, otpočinjanje pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom prije konačnog pristupanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji. Pažnja je posvećena regionalnoj saradnji i dobrosusjedskim odnosima na Zapadnom Balkanu, saradnji u okviru organizacije Ujedinjenih nacija, i razmjena podrške za kandidature u okviru međunarodnih organizacija, a razgovarano je o ruskoj agresiji na Ukrajinu.

Pomoćnica ministra Aida Hodžić je izrazila zahvalnost delegaciji Republike Estonije na dolasku u veoma važnom momentu za Bosnu i Hercegovinu u periodu donošenja odluke Evropskog vijeća o otpočinjanju pristupnih pregovora sa Evropskom unijom. Pomoćnik ministra Momir Brajić je govorio o intenziviranju saradnje Bosne i Hercegovine sa NATO-om u cilju jačanja stabilnosti i sigurnosti, podsjetio sagovornike na DCB Program NATO-a i njegovom značaju za unapređenje kapaciteta u odbrambenom i bezbjednosnom sektoru.

Delegacija Republike Estonije zahvalila se na gostoprimstvu te izrazila podršku na putu Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju te je istaknula da će pružiti pomoć Bosni i Hercegovini i vrlo rado podijeliti prakse i procese kroz koje je Republika Estonija prošla u procesu pristupanja u članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u.

Također je razgovarano o budućim aktivnostima za jačanje bilateralanih odnosa između Republike Estonije i Bosne i Hercegovine. Naglašena je potreba unapređenja ekonomske saradnje i korištenja potencijala koje ima Bosna i Hercegovina posebno u smislu turističke ponude. Pozdravljena i podržana je ideja o otvaranju Počasnog konzulata Republike Estonije u Bosni i Hercegovini.


23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.