Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
24.1.2024 11:12
Delegacija Ministarstva vanjskih poslova BiH boravila u Japanu

Delegacija MVP BiH koju je predvodio dr. Zlatan Burzić, šef kabineta ministra vanjskih poslova BiH boravila je u Japanu od 22. do 24. januara 2024. godine kada su otvorena dva počasna konzulata BiH u Japanu, u prefekturama Wakayama i Tsukuba. Dr. Burzić je tom prilikom uručio patentna pisma počasnim konzulima BiH g. Ikedai Tokihiro i g. Nagaiu Yasu.

Pored dr. Burzića delegaciju MVP sačinjavali su ambasador BiH u Japanu, Mato Zeko, pomoćnica ministra vanjskih poslova BiH za multilateralne poslove Aida Hodžić i ministar-savjetnik u Ambasadi BiH u Tokiju Mile Nikolić.
 
Tokom boravka u Japanu delegacija je održala sastanak sa bivšim premijerom Japana Taro Aso, aktuelnim potpredsjednikom Liberalno demokratske stranke (LDP), kao i niz sastanaka sa predstavnicima japanskog Ministarstva vanjskih poslova i lokalnih nivoa vlasti. Razmatrana su konkretna pitanja o razvoju saradnje u oblasti obrazovanja, razmjene studenata, unapređenja turizma i ekonomske saradnje. Dogovorena je saradnja na multilateralnom planu za naredni period, te je pokrenuta inicijativa za ukidanje viznog režima za građane BiH.


23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.