Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
6.11.2023 15:49
Ministarstvo vanjskih poslova BiH: Privremeno obustavljena evakuacija iz područja Gaze

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je obaviješteno od strane Ambasade Bosne i Hercegovine u Kairu da je evakuacija stranih državljana iz područja Gaze privremeno obustavljena zbog oštećene infrastrukture prilikom jučerašnjeg bombardovanja prijelaza Rafah, na palestinskoj strani.
 
Prema neslužbenim informacijama, poduzimaju se aktivnosti na evakuaciji prvo ranjenih osoba sa tog područja u Egipat, nakon čega bi se nastavio proces evakuacije stranih državljana.

 
Ministarstvo vanjskih poslova BiH je u kontinuiranoj komunikaciji sa državama u regiji i međunarodnim organizacijama na terenu, kao što je Međunarodna organizacija za migracije (IOM) koja je obećala svoju podršku, a sve sa ciljem realizacije evakuacije bh građana iz područja Gaze čim se za to ukaže prva prilika.
 
 
Podsjećamo da su se Ministarstvu vanjskih poslova BiH, odnosno Ambasadi Bosne i Hercegovine u Kairu do sada za evakuaciju javile 54 osobe, od kojih je 19 osoba sa državljanstvom BiH, dok su ostali stranci koji imaju srodstvo sa bosanskohercegovačkim državljanima.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.