Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
2.11.2023 16:49
U MVP BiH održane međuvladine konsultacije između Bosne i Hercegovine i Savezne Republike Njemačke

Razvojno-političke međuvladine konsultacije između Bosne i Hercegovine i Savezne Republike Njemačke održane su 02. novembra 2023. godine u Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Tokom međuvladinih konsultacija bilo je riječi o približavanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, Berlinskom procesu, održivom ekonomskom razvoju, energiji i klimi.

Delegaciju BiH, koju je predvodila pomoćnica ministra vanjskih poslova za multilateralne odnose po ovlaštenju Aida Hodžić, činili su predstavnici Ministarstva finansija i trezora BiH, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstva civilnih poslova BiH, Ministarstva pravde BiH, Ureda koordinatora za reformu javne uprave, Vlade Federacije BiH i Vlade Brčko Distrikta BiH.

U svom obraćanju na početku sastanka pomoćnica ministra Hodžić naglasila je važnost intenziviranja saradnje Bosne i Hercegovine i SR Njemačke u narednom razdoblju, s ciljem implementiranja što više projekata iz različitih oblasti za koje je finansijsku i tehničku podršku dala njemačka Vlada. Kada je riječ o napretku BiH na evropskom putu, izrazila je zahvalnost SR Njemačkoj na pomoći i podršci koju kontinuirano pružaju našoj zemlji, posebno u procesu provedbi reformi. Osvrnula se potom na značaj Berlinskog procesa i regionalne saradnje. Ocijenila je da je energetska tranzicija veliki imperativ za BiH jer se samo na taj način mogu osigurati stabilnost i sigurnost sistema, uz prijelaz na čiste izvore energije.

Članovi delegacije SR Njemačke podržali su razvojnu saradnju dviju zemalja te izrazili zadovoljstvo napretkom BiH na putu u EU. Istaknuli su da su za njemačku finansijsku saradnju sektori od prioriteta obnovljivi izvori energije i energetska učinkovitost, kako bi se podržao održivi energetski sektor u zemlji. Na sastanku je pozdravljen napredak BiH u daljnjem usklađivanju politika i zakonodavstva u sektoru okoliša i energije s EU. Izražena je nada da će se pregovarački proces BiH s EU otvoriti do konca godine kako bi se nastavili pozitivni procesi u zemlji.


23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.