Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
26.4.2023 14:02
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić sastao se sa predstavnicima misija zemalja članica NATO-a u Briselu

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić sastao se 26. aprila 2023. godine sa predstavnicima misija zemalja članica NATO-a u Briselu.

Tokom sastanka, kojeg je organizovala Misija Norveške pri NATO-u, kao predstavnica države kontakt tačke za Bosnu i Hercegovinu za saradnju sa NATO-m, zamjenik Brkić je informisao prisutne  o usvojenom Programu reformi za 2021. i 2022. godinu, te naglasio da je samoprocjena realiziranja aktivnosti po Programu reformi za 2021. i 2022. godinu nedavno dostavljena sjedištu NATO-a. Prisutni su ovom prilikom istakli kako Bosna i Hercegovina ima podršku svih članica za realiziranje daljnjih aktivnosti.

Zamjenik Brkić je također, informisao kako će Bosna i Hercegovina biti zemlja domaćin Partnerskog simpozija 2024. godine, koji ima globalni karakter i na kojem će saveznici, zemlje partneri i međunarodne organizacije raspravljati o zajedničkim sigurnosnim i drugim izazovima s kojima se suočavaju.

Govorilo se i o usklađenosti vanjske politike Bosne i Hercegovine sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom Europske unije, te je zamjenik Brkić ovom prilikom istakao kako je od početka ove godine postotak usklađenosti stopostotan.

Prisutni su se interesirali i za dinamiku uspostavljanja vlasti u Bosni i Hercegovini nakon Općih izbora 2022. godine, na što je zamjenik ponovio da iako je vlast na državnom nivou formirana u rekordnom roku, to još nije učinjeno na federalnom nivou, da još uvijek traju pregovori političkih stranaka o sastavu vlade, te se nada da će se taj proces uskoro okončati.

Bilo je riječi i o situaciji u regionu s aspekta ilegalnih migracija, kada je zamjenik Brkić istakao kako je neophodno što prije harmonizirati vizni režim u cijelom regionu sa viznim režimom Europske unije, kako bi se smanjio broj ilegalnih migranata.

Na kraju susreta se razgovaralo i o djelovanju misije EUFOR-Althea u Bosni i Hercegovini koja svojim prisustvom doprinosi miru i stabilnosti.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.