Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
25.4.2023 16:11
Zamjenik ministra vanjskih poslova mr.sc. Josip Brkić u Briselu održao sastanke sa visokim dužnosnicima NATO-a

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić se 25. aprila 2023. godine u Briselu, u odvojenim sastancima, sastao sa zamjenikom pomoćnika generalnog sekretara NATO-a Javierom Colominom i šefom NATO-a za sigurnosnu politiku i partnerstva Jamesom H. Mackeyem.

Zamjenik ministra Brkić iskoristio je priliku da izrazi zahvalnost predstavnicima NATO-a za njihovu posvećenost Bosni i Hercegovini i njenoj euroatlantskoj perspektivi, za kontinuiranu podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu naše zemlje kao i pomoć u provedbi reformi koje će povećati stabilnost i prosperitet zemlje, njenih građana i regije zapadnog Balkana.

Također, pozdravio je odluku NATO-a da razvije novi paket za izgradnju odbrambenih kapaciteta za Bosnu i Hercegovinu, koji je i službeno odobren 10. februara 2023. godine. Paket uključuje devet projekata za odbrambeni sistem i tri projekta za sigurnosni sistem. Ovi su projekti vrlo važni za jačanje odbrambenih sposobnosti, otpornosti i interoperabilnosti s NATO-om, naveo je zamjenik ministra Brkić.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine uputio je početkom ovog mjeseca pozivno pismo generalnom sekretaru NATO-a za posjetu Sjevernoatlantskom vijeću našoj zemlji tokom 2023. godine. Posjeta bi predstavljala izvrsnu priliku za jačanje saradnje Bosne i Hercegovine i NATO-a.

Zamjenik ministra Brkić je prenio da je Bosna i Hercegovina izrazila spremnost da bude domaćin Partnerskog simpozija 2024. godine, koji ima globalni karakter i na kojem saveznici, zemlje partneri i međunarodne organizacije imaju priliku raspravljati o zajedničkim sigurnosnim i drugim izazovima s kojima se naša društva suočavaju.

Zamjenik ministra Brkić je ukazao i na dugogodišnju prepreku na putu ka članstvu Bosne i Hercegovine, koja se ogleda u nepostojanju političkog konsenzusa za članstvo Bosne i Hercegovine u NATO-u.

Posebno je naglasio da se koordinacija nadležnih ministarstava i agencija na državnom nivou ostvaruje kroz Komisiju za saradnju s NATO-om Bosne i Hercegovine, kako bi se osigurao kontinuitet i koordinacija aktera čiji rad ima vitalnu ulogu u započetim reformama navedenim u Programu reformi Bosne i Hercegovine, te da je uspostava novog saziva Vijeća ministara Bosne i Hercegovine dovela do kadrovskih promjena u institucijama Bosne i Hercegovine, kao i u sastavu Komisije, koja je u proceduri potvrđivanja pred Vijećem ministara Bosne i Hercegovine.

Ocijenio je da je nakon velikih sigurnosnih promjena u Europi, tokom prošle godine, zbog ruske invazije na Ukrajinu, iznimno važno intenzivirati saradnju i dijalog.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.