Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
24.4.2023 21:33
Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković sastao se sa ambasadoricom Ujedinjenih Arapskih Emirata Nabilom Al Shamsi

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se u ponedjeljak, 24. aprila 2023. godine, sa ambasadoricom Ujedinjenih Arapskih Emirata za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Podgorici Nabilom Al Shamsi, koja mu je uručila pozivnicu ministra vanjskih poslova i međunarodne saradnje Ujedinjenih Arapskih Emirata Abdullaha bin Zayeda Al Nahyana za učešće na 14. Sir Bani Yas Forumu koji će se održati od 8. do 10. decembra 2023. godine u Abu Dhabiju.

Ambasadorica Al Shamsi je pojasnila da će Forum, koji se održava jednom godišnje, okupiti ministre vanjskih poslova, sadašnje i bivše visoke zvaničnike, globalne poslovne lidere, akademske stručnjake. Dodala je da će se na Forumu raspravljati o najvažnijim pitanjima koja se tiču regiona Bliskog istoka.

Ministar Konaković se zahvalio na pozivu i sa zadovoljstvom prihvatio učešće na predstojećem Forumu.

Tokom susreta, ambasadorica Al Shamsi je također informisala ministra Konakovića da će državni ministar za vanjsku trgovinu Ujedinjenih Arapskih Emirata, dr Thani bin Ahmed Al Zeyoudi u maju sa delegacijom posjetiti Sarajevo i prisustvovati Sarajevo Business Forumu.  S tim u vezi, ambasadorica je ponovila interes Ujedinjenih Arapskih Emirata za potpisivanje međudržavnog Sporazuma o zaštiti i unaprjeđenju investicija, te je zamolila da bh. strana što prije okonča potrebne procedure za potpisivanje ovog Sporazuma.

Obostrano je ocijenjeno da ova posjeta predstavlja izvrsnu priliku za sagledavanje mogućnosti jačanja bilateralne trgovine i investicijskog potencijala naše zemlje.


23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.