Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
2.2.2023 17:05
Pomoćnik ministra za bilateralne odnose p/o dr. Ljubo Grković primio u nastupnu posjetu ambasadora Republike Slovačke u BiH Romana Hlobena

Pomoćnik ministra za bilateralne odnose p/o dr. Ljubo Grković primio je 02. februara 2023. godine u nastupnu posjetu ambasadora   Slovačke Republike u Bosni i Hercegovini  Romana Hlobena. Tokom susreta razmijenjena su  mišljenja o dosadašnjem nivou saradnje i mogućnostima za unaprijeđenje odnosa.

Sagovornici su odnose između dvije države ocijenili  kao iznimno dobre i prijateljske. S naše strane izražena je zahvalnost Bratislavi na kontinuiranoj podršci Bosni i Hercegovini  u procesu europskih integracija, ostalim oblastima djelovanja, te mnogim donacijama Slovačke.

Inicirana je razmjena posjeta na razini šefova diplomatija u prvoj dijelu tekuće godine, kao i održavanje političkih konsultacija između dva ministarstva, što je slovačka strana prihvatila.

Razgovaralo se i o ekonomskoj saradnji, trgovinskoj razmjeni i investicijama, te je ocijenjeno da ekonomski odnosi dvije zemlje  bilježe kontinuirani napredak. Ambasador Hloben  je kao pozitivan primjer naveo banjalučku kompaniju Celex u koju je slovačka strana već investirala 60 miliona eura, te planira uložiti još 20 miliona sa ciljem proširenja kapaciteta ove kompanije.

Slovačka strana je istakla namjeru otvaranja počasnog konzulata u Banja Luci, te u tom smislu zatražila pomoć Ministarstva vanjskih poslova  BiH jos jednom naglašavajući prijateljstvo i dobru saradnju Bosne i Hercegovine i Republike Slovačke, te izrazila očekivanja da će se sveukupne veze i ubuduće razvijati u zajedničkom interesu.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.