Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
9.7.2024 19:27
Ambasada BiH u Madridu organizovala postavljanje izložbe „Olimpijski duh ujedinjuje svijet“

U organizaciji Ambasade Bosne i Hercegovine u Madridu  09. jula 2024. godine otvorena je izložba pod nazivom „Olimpijski duh ujedinjuje svijet“. Izložba podsjeća na važnost olimpizma kao ideje i uoči otvaranja Olimpijade u Parizu obilježava 40-tu godišnjicu Olimpijskih igara u Sarajevu.

Izložba je postavljena  u sjedištu Svjetske turističke organizacije UN Tourism u Madridu, a događaj je privukao brojne predstavnike diplomatskog kora i međunarodnih organizacija akreditiranih u Kraljevini Španiji. U saradnji sa Olimpijskim muzejom u Sarajevu i sjedištem UN Tourism, Ambasada Bosne i Hercegovine predstavila je osam znamenitih olimpijskih plakata cijenjenog bh. umjetnika Ismara Mujezinovića koji je prisutnim poslao i specijalnu poruku.

Ambasadorica Vesna Andree Zaimović je održala prezentaciju sa značajnim i zanimljivim informacijama vezanim za 14. ZOI, te je prikazan petominutni video sačinjen od arhivskih snimaka pripremljenih specijalno za ovu priliku.   
„Sarajevska Olimpijada bila je zapamćena kao najbolje organizovane Igre do tada, a mnogi su saglasni da je glavni razlog za to – ljudski faktor, kroz entuzijazam, prijateljstvo, otvorenost, solidarnost koji su dijelili svi, domaćini i gosti. Bio je to dokaz da duh olimpizma može ujediniti svijet. Ovo je olimpijska godina i pozivamo vas da zajedno prizovemo duh olimpizma i apelujemo za mir”, istakla je ambasadorica u svom obraćanju.

Okupljenima se obratio i Zurab Pololikashvili, generalni sekretar UN Tourism, koji je posebno naglasio značaj velikih sportskih događaja za razvoj turizma, kao što je to slučaj i u Sarajevu.


23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.