Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
8.7.2024 15:28
Ambasada Bosne i Hercegovine u Pragu i češki parlamentarci održali komemoraciju za Srebrenicu u Parlamentu Češke Republike

U organizaciji Ambasade Bosne i Hercegovine u Pragu i čeških parlamentaraca  08.jula 2024. godine   prvi put se održala komemoracija za žrtve genocida u Srebrenici u Parlamentu Češke Republike, a nakon što je Generalna skupština Ujedinjenih naroda u maju 2024. usvojila Rezoluciju o Srebrenici, kojom se 11. jula proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine.

Prisutnima se na samom početku komemoracije obratila ambasadorica BiH Martina Mlinarević koja je govorila o značaju Rezolucije za BiH, za kulturu sjećanja, negiranje genocida, iskazavši zahvalnost češkim partnerima na podršci u organiziranju ovog važnog događaja.
U ime češkog Parlamenta govor je održao zastupnik Jan Hoffman, koji je istakao da je iznimno ponosan da se komemoracija održava u istorijskoj dvorani u kojoj su se odigrale neke od najvažnijih dešavanja u češkoj političkoj prošlosti, osvrnuo se na teške dane jula 1995. godine  i ponovio češku opredjeljenost izgradnji mira u BiH, ali i na području cijelog Zapadnog Balkana, što je jedan od prioriteta češke vanjske politike.
Ministar za europske integracije Češke Republike Martin Dvořak kao jedan od istinskih prijatelja BiH emotivno je govorio o srebreničkom genocidu.
"Teško mi je govoriti nakon odgledanih videa koji svjedoče o najstrašnijim zločinima. Ovaj genocid je duboki ožiljak na području koje je već mnogo ranjeno drugim ranama. Tokom mojih posjeta svjedočio sam tom bolu, ali i nevjerovatnom otporu i snazi ljudi tamo, njihovoj snazi za uspostavljanjem trajnog mira. Iskreno vjerujem da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji i da će ta integracija u EU pomoći i pridonijeti pomirenju, mirnom suživotu i prosperitetu cijele regije", rekao je između ostalog ministar Dvořak, a prisutne je pozdravio i zamjenik ministra vanjskih poslova Češke Republike Jan Marian.

Počasni gost bio je direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Emir Suljagic koji je u svom obraćanju putem videolinka istakao istorijske veze naroda Češke i BiH, podsjećajući na češke heroje otpora koji su upisani u njihovu kolektivnu memoriju, kao i predsjednika Havela, osvjedočenog prijatelja BiH, što je izazvalo veliki pljesak prisutnih.
"Danas, kada obilježavamo komemoraciju za Srebrenicu, moramo osvijestiti i zajedničke prijetnje sa kojima se naša društva suočavaju. U eri obilježenoj oživljavanjem ekstremnih ideologija, ksenofobija i erozija demokratskih principa, kako češki tako i bosanski narodi su pozvani da se jedinstveno suprotstave ovim opasnostima. Lekcija o Srebrenici nas uči o katastrofalnim posljedicama mržnje i podjela. Moramo biti budni u zaštiti ljudskih prava, njegovanju tolerancije i osiguravanju da se užasi prošlosti nikada ne ponove. Sjećanje na Srebrenicu nas tjera da djelujemo. To je oštar podsjetnik na posljedice nečinjenja i moralni imperativ da se intervenira protiv zločina protiv čovječanstva. Moramo težiti izgradnji društava u kojima prevladava pravda, gdje je dostojanstvo svakog pojedinca iznad svega i gdje se zacjeljuju rane prošlosti kroz pomirenje i istinu", dio je govora Emira Suljagica pred Parlamentom Češke Republike.

"Srebrenički inferno" izvela je pijanistica i profesorica muzike Aida Mujačić, Tuzlanka s praškom adresom.


 

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.