Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
7.7.2024 20:15
Ambasador Siniša Berjan se sastao sa viceguvernerom kineske provincije Gansu

Ambasador Bosne i Hercegovine u Kini Siniša Berjan, na poziv Vlade kineske sjeverozapadne provincije Gansu, boravio je u periodu od 5. do 7. jula 2024. godine, u posjeti gradu Lanđo.

Tokom susreta sa viceguvernerom Gansu provincije Lijem Siveijem razgovarano je o mogućnostima saradnje u oblasti ekonomije, obrazovanja, nauke i tehnologije, kulture, turizma, i saradnje između lokalnih zajednica. Uzajamne posjete, potpisivanje konkretnih sporazuma i početak implementacije dogovorenih aktivnosti se očekuju do kraja ove godine.

Ambasador je učestvovao i u radu 30. Međunarodnog kineskog Sajma investicija i trgovine koji je okupio više od 2200 domaćih i internacionalnih kompanija iz 29 zemalja svijeta, sa preko 40.000 posjetilaca. Tokom Sajma, potpisano je ukupno 1.325 ugovora o investicijama i saradnji, koji pokrivaju oblasti kao što su digitalne informacije, nova energija, proizvodnja opreme, petrohemijska industrija i specijalni poljoprivredni proizvodi.

U okviru Sajma, ambasador Berjan je učestvovao na nekoliko događaja posvećenih investicijama i trgovini, tokom kojih je apostrofirao značaj ekonomske saradnje, te istakao važnost povećanja trgovinske razmjene kao i potrebu za novim investicijama u BiH, naglašavajući snažnu opredijeljenost naše zemlje za unapređenje saradnje sa Kinom i ostalim zemljama učesnicama u svim sektorima.


23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.