Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
20.6.2024 13:30
U Kulturno-informativnom centru BiH u Zagrebu otvorena izložba "Priče iz Srebrenice"

U organizaciji Veleposlanstva Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj i u suradnji sa Memorijalnim centrom Srebrenica, u Kulturno-informativnom centru Bosne i Hercegovine u Zagrebu 18. juna 2024. godine otvorena je izložba "Priče iz Srebrenice".

Obraćajući se prisutnima veleposlanica Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj Elma Kovačević-Bajtal je istakla da usvojena Rezolucija o Srebrenici Skupštine Ujedinjenih naroda ulijeva nadu građanima Bosne i Hercegovine i cijelog svijeta i šalje poruku nekim budućim zločincima da nema zaborava niti negiranja genocida kao i da je istina ta koja ima posljednju riječ. Upravo zbog ogromnih žrtava agresije na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine te preživjelih majki Srebrenice, veleposlanica Kovačević-Bajtal je uputila posebnu zahvalnost Njemačkoj i Ruandi, koje su predložile usvajanje rezolucije kao i Republici Hrvatskoj koja je, zajedno sa ostale 34 države, bila kosponzor rezolucije. Naša ljudska i civilizacijska obveza je da "marširamo svi zajedno u bolu i miru" za mir koji nema alternativu, zaključila je svoje obraćanje veleposlanica Kovačević-Bajtal.

Prisutnima se obratila i veleposlanica Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj Charlotte van Baak. Konstatirajući kako još ima država i ljudi nespremnih da se suoče sa povijesnom istinom te prihvate presude međunarodnih sudova koje nedvosmisleno potvrđuju počinjeni genocid u Srebrenici, rekla je da je povijest Srebrenice i počinjeni genocid u toj zaštićenoj UN enklavi dio povijesti i njene zemlje. Upravo i zbog toga osjećamo dužnost da nedvosmisleno, jasno i odlučno se suprostavimo svima onima koji nastoje da zločin genocida ospore, minimaliziraju ili na drugi način dovode u pitanje. Veleposlanica Van Baak je podržala inicijativu bošnjačke zajednice u Kraljevini Nizozemskoj da se u glavnom gradu Den Hagu podigne spomenik žrtvama srebreničkog genocida

Otvorenju izložbe prisustvovalo je veliki broj uglednih gostiju, među kojima su bili i izaslanica predsjednika Republike Hrvatske Melita Mulić, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar znanosti, obrazovanja i mladih Republike Hrvatske Radovan Fuchs, izaslanici ministra vanjskih i europskih poslova, ministra obrane i ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, te predsjednik Republike Hrvatske u mandatu 2000-2010. Sjepan Mesić.

Ispred vjerskih zajednica otvorenju izložbe nazočili su muftija zagrebački Aziz efendija Hasanović, dok je Zagrebačku nadbiskupiju i nadbiskupa Dražena Kutlešu, u svojstvu izaslanika, predstavljao kancelar i biskupski vikar biskup Marko Kovač.

Veliki broj veleposlanika stranih država na čelu sa doajenom diplomatskog zbora i papskim nuncijem u Republici Hrvatskoj monsinjorom Georgijem Linqua sudjelovalo je u ovom događaju kao i više diplomatskih predstavnika nižeg ranga, te druge brojne osobe iz javnog i kulturnog života Republike Hrvatske i Grada Zagreba.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.