Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
12.6.2024 20:40
U Kulturno-informativnom centru Ambasade BiH u Zagrebu održana književna večer posvećena bosanskohercegovačkom piscu Mehmedu Parganu

U Kulturno-informativnom centru Ambasade Bosne i Hercegovine u Zagrebu 12. juna 2024. godine održana je književna večer na kojoj su predstavljene knjige bosanskohercegovačkog pisca, novinara i publiciste Mehmeda Pargana. Posjetioci su istovremeno mogli da pogledaju i radova likovne umjetnice Aleksandre Kokotović čija je samostalna izložba nedavno otvorena.

Mehmed Pargan je rođen u Zvorniku. Više godina radio je kao novinar u političkoj reviji "Slobodna Bosna". Objavio je nekoliko knjiga poezije, knjigu drama "U ime naroda" kao i roman "Grad u cvatu magnolije". Autor je i priređivač knjiga "Srebrenica - dokumenti o genocidu" i "Bratunac - svjedočanstvo o nekažnjenom genocidu".

Otvarajući ovu književnu večer, prisutne goste u punoj dvorani Kulturno-informativnog centra Ambasade Bosne i Hercegovine u Zagrebu pozdravila je ambasadorica BiH u Republici Hrvatskoj Elma Kovačević-Bajtal koja je istakla da otvaranjem centra za sve umjetnike iz Bosne i Hercegovine, pisce, slikare, glazbenike, nastojimo predstaviti našu domovinu Bosnu i Hercegovinu u Zagrebu i Hrvatskoj u onom najkreativnijem u kulturnoj sferi, što nesumnjivo posjedujemo i sa čime doista možemo biti ponosni.

Dr Remzija Hadžiefendić Parić i ugledni profesor i antropolog dr Hariz Halilović su predstavili dvije knjige Mehmeda Pergana, roman "Prstenovi ljubavi" i zbirka priča "Prvi put sa kćerkom u Potočarima", te su prisutne upoznali sa značajem i značenjem ovih djela.

Sam autor Pergan je u svom obraćanju rekao da je zbirkom priča pokušao dati odgovore kako samome sebi, tako i drugima, kroz spajanje dvije velike strasti novinarstva i književnosti. "Knjiga se nadograđuje na jednu priču iz bliske prošlosti i kao takva može pomoći da se iz jednog drugačijeg kuta sagledaju dešavanja u prošlom ratu, ali i svim prošlim ratovima", rekao je u svom obraćanju autor Mehmed Pargan.


23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.