Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
4.6.2024 23:02
Veleposlanstvo BiH u Zagrebu organiziralo veče posvećenu Abdulahu Sidranu

Veleposlanstvo Bosne i Hercegovine u Zagrebu, u saradnji sa Fondacijom Sidran, upriličilo je večer posvećenu književnom i filmskom stvaralaštvu nedavno preminulog bosanskohercegovačkog književnika, člana Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine i jednog od najznačajnijih filmskih scenarista u nekadašnjoj jugoslavenskoj kinematografiji Abdulaha Sidrana. Književna večer nazvanu po jednoj Sidranovoj pjesmi "Slijepac pjeva svome gradu" je 04. lipnja 2024. godine organizirana u Kulturno-informativnom centru veleposlanstva.

Ispred domaćina, Veleposlanstva Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj, prisutne goste, sudionike programa, predstavnike udruga, udruženja i zajednica, ugledne kulturne i javne djelatnike Republike Hrvatske i grada Zagreba pozdravila je veleposlanica BiH u Hrvatskoj Elma Kovačević-Bajtal.

U uvodu je prikazan slovenački kratki film "(A)TORZIJA", režisera Stefana Arsenijevića, iz 2003. godine a za koji je scenario napisao Abdulah Sidran. Ovaj petnaestominutni film je nagrađen "Zlatnim medvjedom" na Berlinskom festivalu 2003. godine, te nagradom Еuropske filmske akademije, a u kategoriji kratkometražnog filma bio je nominovan i za Oskara.

O Sidranovom doprinosu filmskoj umjetnosti, napisanim scenarijima za neke od kultnih filmova jugoslavenske i bosanskohercegovačke kinematografije ("Sjećaš li se Doli Bell", "Otac na službenom putu", "Kuduz") govorio je poznati hrvatski filmski kritičar Ivan Žaknić. O poeziji Abdulaha Sidrana, ljepoti u jednostavnosti izričaja, melodičnosti Sidranovih pjesama govorio je poznati hrvatski i bosanskohercegovački pjesnik i književnik Enes Kišević koji je i pročitao nekoliko Sidranovih pjesama, kao što su "Bašeskija", "Ženska pjesma", "Zašto tone Venecija", "Mora", "Pao tespih", "Slijepac pjeva svome gradu", i "Na Kranjčevićevom grobu". O svojim sarajevskim drugovanjima s "drugom Avdom", njegovom društvenom angažmanu u "dejtonskoj" Bosni, prepiskama, međusobnoj podršci govorio je bh. akademik Esad Bajtal, dok je o susretima sa Abdulahom Sidranom i nekim zajedničkim putovanjima govorio književnik Sinan Gudžević.

Recitiranjem Sidranove pjesme "Potrebno mi je, dušo" kao i izvedbom dvije glazbene kompozicije prisutne je pozdravio glazbenik Mehmed Sadović Hadžibegović.

U ime Fondacije Sidran zahvalnost organizatorima večeri, Veleposlanstvu Bosne i Hercegovine u Zagrebu, uputila je putem video-linka predsjednica fondacije i kći Abdulaha Sidrana Miranda Sidran.


 

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.