Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
25.5.2024 12:41
Ambasador BiH Siniša Berjan učestvovao na 18. Forumu predstavnika mehanizma saradnje Kine i 14 zemalja centralne i istočne Evrope

Ambasador Bosne i Hercegovine u Narodnoj Republici Kini Siniša Berjan, na poziv Sekretarijata za saradnju Kine i 14 zemalјa centralne i istočne Evrope (CEEC) Ministarstva vanjskih poslova Kine, boravio je u periodu od 23. do 25. maja 2024. godine u posjeti gradu Ningbo u kineskoj provinciji Zeđiang.

Program ovogodišnjeg okuplјanja domaćina i predstavnika CEEC obilovao je brojnim aktivnostima i veoma intenzivnim programom. Predstavnici CEEC su u radu ovog događaja učestvovali na nivou nacionalnih koordinatora ili njihovih zamjenika, kao i akreditovanih ambasadora CEEC u Kini.

Ambasador Berjan se obratio prisutnima na 8. sastanku Kina - CEEC biznis komiteta, te je ovom prilikom istakao važnost povećanja trgovinske razmjene između partnera i produblјivanje saradnje između privrednih komora, kao i potrebu za novim investicijama u BiH, naglašavajući snažnu opredijelјenost naše zemlјe za unapređenje saradnje sa Kinom i ostalim zemlјama učesnicama u svim sektorima. Tokom emitovanja na kineskim društvenim mrežama, ambasador Berjan je govorio o turističkim potencijalima u BiH i domaćim proizvodima, te je ovom predstavio vina Anđelić i Čitluk vinarija, kao i rakiju kompanije Agrodestil.

Na 9. sastanku predstavnika konzorcijuma visokoškolskih obrazovnih institucija Kina – CEEC, ambasador Berjan je u uvodnom obraćanju naglasio neophodnost internacionalizacije univerziteta, integracije novih tehnologija u obrazovne sisteme kao i važnost interdisciplinarnih studija i istraživanja. BiH su na ovom sastanku predstavlјali univerziteti iz Istočnog Sarajeva i Banja Luke.

Ambasador Berjan je tokom radnog ručka sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Deng Lijem, upoznao prisutne o značaju ekonomske, političke i kulturne saradnje u okviru mehanizma saradnje Kina - CEEC.

Poslјednjeg dana događaja u Ningbu, u okviru predstavlјanja BiH u „Salonu ambasadora“, ambasador Berjan je predstavnicima MVP Kine, gradskih vlasti Ningba, privrednika, predstavnika turističkih organizacija i univerziteta, domaćih i stranih studenata predstavio komparativne prednosti BiH u sektoru investicija, historiju, kulturu i turističke destinacije naše zemlјe.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.