Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
25.5.2024 13:16
Ambasador BiH u Libanu Slavko Matanović se susreo sa visokim zvaničnicima Republike Liban

Nerezidentni ambasador Bosne i Hercegovine u Libanu sa sjedištem u Amanu Slavko Matanović je od 23. do 25. maja 2024. boravio u prvoj službenoj posjeti Republici Liban gdje se susreo sa više zvaničnika zemlje domaćina.

Ambasador Matanović se sastao sa ministrom vanjskih poslova i iseljenika Abdallahom Bou Habibom. Razgovarano je o izazovima sa kojima se Liban suočava zbog neizbora predsjednika, a što komplicira formalni proces predaje akreditivnih pisama. Razgovarano je o bilateralnim odnosima, a jedan od fokusa razgovora bio je napredak u pregovorima o Sporazumu o readmisiji, koji je iniciran od strane Predsjedništva BiH. Ovaj sporazum je ključan za upravljanje migracijskim tokovima između dvije zemlje i za osiguranje legalnog i sigurnog povratka osoba koje borave bez odgovarajućih dozvola. Ministar Bou Habib izrazio je razumijevanje za ovaj problem i nastojanje bh. strane za finaliziranje ovog sporazuma, ističući važnost bilateralne saradnje u upravljanju migracijama.
Tokom posjete ministarstvu vanjskih poslova Libana ambasador Matanović je imao i susrete sa nižerangiranim dužnocima MVP Libana sa kojim je detaljnije razgovarano o saradnji dva ministarstva i drugim inicijativama.

Ambasador Matanović se sastao i sa libanskim ministrom ekonomije Aminom Salamom. Razgovarano je o potencijalima za ekonomske investicije i zajedničke projekte, posebno u sektorima energetike, infrastrukture i turizma. Ministar Salam pokazao je veliki interes za investicijske projekte u Bosni i Hercegovini i predložio je nekoliko inicijativa za jačanje ekonomske saradnje.

Tokom posjete Libanu ambasador Matanović se u odvojenim susretima sastao i sa predsjednikom parlamenta Libana Nabihom Berrijem, te predsjednikom Trgovačke komore Republike Liban Mohamedom Choucairom.

Prva zvanična posjeta Republici Liban je organizirana u saradnji sa Počasnim konzulatom Bosne i Hercegovine u Bejrutu, na čelu s počasnim konzulom advokatom Zijadom Issom koji je bio u pratnji ambasadora Matanovića tokom sastanaka sa zvaničnicima, a ambasador Matanović je posjetio Počasni konzulat Bosne i Hercegovine u Bejrutu.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.