Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
13.5.2024 20:04
Ambasador Slavko Matanović se sastao sa jordanskim ministrom Mohammadom Khalailehom

Ambasador Bosne i Hercegovine u Hašemitskoj Kraljevini Jordan Slavko Matanović sastao se 13. maja 2024. godine sa ministrom vakufa, islamskih poslova i svetih mjesta Hašemitske Kraljevine Jordan Mohammadom Khalailehom.

Na sastanku je istaknuto da izvrsna saradnja između Bosne i Hercegovine i Hašemitske Kraljevine Jordan predstavlja važan aspekt odnosa dviju država. Ambasador Matanović je zahvalio jordanskom ministru na toploj dobrodošlici te istakao podršku koju je Bosna i Hercegovina dala jordanskom prijedlogu rezolucije u UN-u, koja se odnosi na rat u Gazi. Također, naglašena je solidarnost naroda Bosne i Hercegovine s palestinskim narodom i izražena želja za što skorijim okončanjem sukoba.

Ministar Khalaileh upoznao je ambasadora s nadležnostima i ulogom Ministarstva koje rukovodi islamskim vakufima, poslovima džamija i religijskim vođenjem. Posebno je naglašena uloga Ministarstva u upravljanju i zaštiti islamskih svetih mjesta u Jeruzalemu, pri čemu je centralna pozornost na džamiji Al-Aqsa.

Važnost učenja arapskog jezika i razmjene studenata između dvije zemlje, te namjera za poboljšanjem saradnje u toj oblasti posebno su naglašeni tokom susreta. Na kraju sastanka, ministar Khalaileh je uručio posebnu plaketu Ministarstva ambasadoru Matanoviću.


23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.