Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
9.5.2024 20:54
U KIC-u Ambasade BiH u Zagrebu obilježen Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope

U Kulturno-informativnom centru Ambasade  Bosne i Hercegovine u Zagrebu povodom Dana pobjede na fašizmom i Dana Evrope organizovano je otvaranje izložbe uz izvođenje autorskih kompozicija bosanskohercegovačkog i hrvatskog  naučnika, muzičara  i slikara Goran Sučića.

Dr. Goran Sučić je profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Autor je većeg broja muzičkih dijela, projekata, knjiga, naučnih i stručnih članaka.  Učesnik je brojnih domaćih i inostranih naučnih i stručnih skupova, samostalnih i skupnih izložbi. Dr. Sučić je kompozitor čija se dijela izvode u Hrvatskoj i zemljama regije kao obvezna muzička literatura.

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj dr.sci. Elma Kovačević-Bajtal. obratila se ovom prilikom  gostima,  čestitala Dan pobjede nad fašizmom i  Dan Evrope istaknuvši  značaj otvorenja pregovora Bosne i Hercegovine sa Evropskom komisijom o punopravnom članstvu Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji.

Osvrt na muzičko stvaralaštvo Gorana Sučića predstavio je gospodin Antun Tomislav Šaban, glavni sekretar Hrvatskog društva kompozitora.
U muzičkom dijelu programa učestvovali su učenice i profesori Muzičke škole Zlatka Balokovića iz Zagreba.
O likovnom stvaralaštvu Gorana Sučića govorio je redovni profesor umjetnosti i ugledni slikar bosanskohercegovačkih korijena Ivica Šiško.

Obraćajući se velikom broju posjetitelja i gostiju u prepunoj dvorani Kulturno-informativnog centra, autor muzike i slika Goran Sučić je zahvaljujući Ambasadi Bosne i Hercegovine na organizovanju ove izložbe rekao da umjetnost, kao i poruke koja proizilazi iz umjetničkog dijela, obogaćuju i humaniziraju ljudsku stvarnost, provociraju čovjekovu maštu dotičući i njegovu podsvjest.


 

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.