Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
3.5.2024 10:09
Ambasador BiH u Kraljevini Švedskoj Bojan Šošić predao akreditivna pisma predsjedniku Estonije Alaru Karisu

Ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Švedskoj Bojan Šošić, uručio je 3. maja 2024. godine akreditivna pisma predsjedniku Republike Estonije Alaru Karisu.

Ambasador Šošić je u razgovoru sa predsjednikom Karisom istakao da su prijateljski odnosi dvije zemlje dobri,  ali da ima još dosta prostora u kom bi se moglo raditi na njihovom unapređenju. Naglasio je pri tome da u Bosni i Hercegovini postoji veliko interesovanje kada je u pitanju tranzicijski put kojim je Estonija išla i napretku koji je ova zemlja ostvarila u domenu informacionih tehologija i kibernetičke sigurnosti. Također je istaknuto da u oblasti turizma ima još mnogo potencijala i da bio to mogla biti važna odrednica u budućim odnosima dviju zemalja. Razgovarano je i o konkretnim sigurnosnim izazovima, ustavnom poretku Bosne i Hercegovine te odnosu naše zemlje prema ratu u Ukrajini, ali i kulturnoj i akademskoj saradnji, kao i važnosti insistiranja na zaštiti ljudskih prava.

Ambasador Šošić je izrazio naročitu zahvalnost na pridruživanju Republike Estonije sponzorstvu Rezolucije o Srebrenici.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.