Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
16.4.2024 20:41
U Kulturno-informativnom centru Ambasade BiH u Zagrebu održana književna večer sa Hamzom Ridžalom

Kulturno-informativni centar Ambasade Bosne i Hercegovine u Zagrebu je u saradnji sa Hrvatsko-turskom udrugom prijateljstva organizirao 16. aprila 2024. godine književnu večer sa Hamzom Ridžalom, novinarom, urednikom i putopiscem iz Sarajeva. Povod ovoj književnoj večeri je veliki putopis "Putem svile" nastao u koautorstvu sa Edibom Kadićem.

Plan autora je da višemjesečno putovanje od 24 000 kilometara zapišu, zabilježe i fotografijama ovjekovječe u sedam knjiga. Prva knjiga koja je već otisnuta govori o ljudima i krajevima (Rumelija i Anadolija) na području današnje Turske.

Hamza Ridžal rođen je u Žepču. Završio je Gazi Husref-begovu medresu i Filozofski fakultet u Sarajevu na kojemu je diplomirao književnosti naroda Bosne i Hercegovine i komparativnu književnost. Sa svojih putovanja, pored već spomenutog putopisa, objavio je i mnoštvo audio-vizuelnog materijala, uglavnom na društvenim mrežama, na kojima ga prate brojni poklonici.

U punoj dvorani Kulturno-informativnog centra, razgovor sa putopiscem Ridžalom vodio je književnik, publicist i leksikograf Goran Beus Richembergh, dugogodišnji zastupnik u Hrvatskom saboru i predsjednik Hrvatsko-turske udruge prijateljstva.

U kratkom muzičkom dijelu programa nastupio je klarinetist Marko Zavišić, profesor Muzičkog odjela Umjetničke škole Ivana Lučića u Velikoj Gorici.


23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.