Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
15.4.2024 20:41
Ambasadorica Danka Savić predala akreditivna pisma izvršnom sekretaru CTBTO Robertu Floydu

Ambasadorica i stalna predstavnica Bosne i Hercegovine pri OSCE-u, UN-u i ostalim međunarodnim organizacijama u Beču Danka Savić predala je 15. aprila 2024. godine akreditivna pisma izvršnom sekretaru Organizacije za sveobuhvatnu zabranu nuklearnih proba (CTBTO) Robertu Floydu.

Tom prilikom ambasadorica Savić istakla je podršku Bosne i Hercegovine ovoj organizaciji. Izvršni sekretar se zahvalio na dugogodišnjoj podršci Bosne i Hercegovine CTBT-u, te naglasio važnost jačanja tehničke saradnje sa našom zemljom. U tom pogledu posebno je istaknut značaj formiranja Nacionalnog centra podataka (NDC), kakav postoji u zemljama koje su se pridružile CTBTO.

Nacionalni organ (NA) bi olakšao komunikaciju između BiH i CTBTO-a, i omogućio prijenos podataka i informacija. Ugovor o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba (CTBT), kojem se BiH pridružila 2006.godine, zahtijeva od država da odrede državno tijelo ili kontakt unutar nadležnog Ministarstva putem kojeg bi se olakšala implementacija Ugovora nakon njegovog stupanja na snagu, koje bi koordiniralo i upravljalo odnosima zemlje sa CTBTO-om, posebno u pogledu razmjene podataka, učešća u inspekcijama na licu mjesta i drugim aktivnostima vezanim za ugovore.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.