Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
15.4.2024 21:45
U Kulturno-informativnom centru Ambasade Bosne i Hercegovine u Zagrebu otvorena izložba slikara Izeta Alečkovića

U Kulturno-informativnom centru Ambasade Bosne i Hercegovine u Zagrebu u ponedjeljak, 15. aprila 2024.godine, upriličeno je  otvaranje  samostalne izložbe bosanskohercegovačkog slikara Izeta Alečkovića.

Uz prisustvo predstavnika diplomatske zajednice kao i brojnih ljubitelja umjetnosti, na izložbi je predstavljeno 30-tak Alečkovićevih djela iz opusa "Krah civilizacije". Gotovo sva izložena  dijela nastala su tokom 2002. godine kada je ovaj umjetnik učestvovao na svjetskoj izložbi Dokumenta, u njemačkom gradu Kasselu.

Konstatirajući da otvorenje  koincidira sa Svjetskim danom umjetnosti, izložbu je svečano otvorila ambasadorica Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj Elma Kovačević-Bajtal.

Predstavljajući izložene radove, bosanskohercegovački intelektualac Esad Bajtal je istakao da su Alečkovićeve slike "likovna i ljudska pobuna protiv nestvarnog mira i stvarnog nemira koji živimo u ovom času, u kome nečovjek gazi čovjeka silujući pravdu, istinu, logiku i smisao življenja". Dodao je i da je ljudska i estetska misija Alečkovićevih slika da prodrmaju, bude i opominju zaspalu i izmanipulisanu gomilu zbog čije šutnje žrtva ostaje sama i bespomoćna, ostavljena na milost i nemilost ljudskoj oholosti i lažnom herojstvu.

O izloženim radovima govorio je i bosanskohercegovački novinar Dževdet Tuzlić. Tuzlić je tom prilikom naglasio da su "Alečkovićeve slike plod unutarnjeg nemira koji ga obuzima" a taj nemir proizilazi "iz njegove zapitanosti nad sudbinom pojedinca i svijeta i nalazi se u tragovima svih njegovih slika.

U kratkom obraćanju prisutnima slikar Alečković je rekao da su izloženi radovi, napravljeni prije 22 godine za izložbu u Kasselu, postali mnogo aktuelniji danas u odnosu na vrijeme u kojem su nastali, što je autoru bio i osnovni podsticaj za njihovo izlaganje u ovom vremenu. 

Izet Alečković je završio Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu. Svoje radove izlagao je u preko devedeset samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu: Francuskoj, Crnoj Gori, Češkoj, Turskoj, Njemačkoj i Hrvatskoj.


23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.