Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
11.4.2024 23:11
Ambasador BiH u Austriji Siniša Bencun učestvovao na panel-diskusiji o saradnji u oblasti obrazovanja

Ambasador Bosne i Hercegovine u Austriji Siniša Bencun je učestvovao 11. april 2024. godine  na panel diskusiji o saradnji u oblasti obrazovanja između Bosne i Hercegovine i Austrije. Panel je organizovala Austrijska agencija za obrazovanje i internacionalizaciju (OEAD), a pored ambasadora Bencuna učestvovali su federalna ministrica pravde Alma Zadić, šef odjela za međunarodnu saradnju u oblasti visokog obrazovanja u OEAD Gerhard Volc, službenica za obrazovanje OEAD sa sjedištem u Sarajevu Viktoria Kuzmits, te predstavnici za međunarodnu saradnju univerziteta u Beču i Gracu.

Ambasador Bencun je istakao značaj kako međunarodnih programa ERASMUS+ i CEEPUS, tako i bilateralnih sporazuma između BiH i Austrije u oblasti visokog i stručnog obrazovanja. Osim što postoji spremnost i dobrim dijelom uključenost velikih univerzitetskih centara kao što su Sarajevo i Banja Luka, ambasador Bencun je kao svijetao primjer iznio Medicinski fakultet u Foči, koji pored učešća u programima razmjene nastavnika i studenata već petu godinu priprema međunarodni program na engleskom, koji je u ovaj mali grad istočne Republike Srpske privukao preko 300 stranih studenata iz 17 zemalja. Na pitanje kako međunarodna saradnja u oblasti obrazovanja može pozitivno da utiče i na druge oblasti, ambasador Bencun je rekao da je upravo u manjim sredinama kao što je Foča to najvidljivije, gdje se prisustvo stranih studenata odražava na lokalnu ekonomiju, interkulturalnu razmjenu, privlači veći broj posjetilaca i mijenja u potpunosti paradigmu svakodnevnog života.

Predstavnice univerziteta u Beču i Grazu, dva najveća univerziteta u Austriji, iznijele su rezultate dosadašnje saradnje sa univerzitetima u Sarajevu i Banjaluci, te izrazili spremnost za nove zajedničke projekte razmjene osoblja i studenata. Predstavnici OEAD izrazili su očekivanja da će BiH uskoro punopravno pristupiti EU programu ERASMUS+, te da će moći biti i nosilac, a ne samo partner na brojnim obrazovnim i istraživačkim projektima u raznim oblastima.

Diskusiju su pratili predstavnici austrijskih institucija iz oblasti obrazovanja, univerziteta, škola, naučni radnici, studenti i drugi zainteresovani za međunarodnu saradnju i razmjenu u oblasti obrazovanja i stručnog usavršavanja.


23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.