Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
7.3.2024 22:38
Ambasador BiH u Luksemburgu Erol Avdović predao akreditivna pisma Velikom vojvodi Henriju od Luksemburga

Ambasador Bosne i Hercegovine  u Luksemburgu sa sjedištem u Briselu Erol Avdović predao je 7. marta 2024. godine akreditivna pisma Njegovoj Kraljevskoj Visosti Velikom vojvodi Henriju. Ceremonija predaje akreditivnih pisama održana je u Palači Velikog vojvode u Luksemburgu.

Veliki vojvoda Henri je sa zadovoljstvom prihvatio je akreditivno pismo ambasadora Avdovića te se potom zadržao u privatnom razgovoru iza zatvorenih vrata.

U razgovoru sа vojvodom Henrijem ambasador Avdović se zahvalio na iskazanoj časti te izrazio uvjerenje da će se dobri bilateralni odnosi dviju zemalja nastaviti razvijati. Ambasador je istakao važnost da BiH nastavi kretanje ka punom članstvu u EU i NATO, te da proširenje EU preko prihvatanja zemalja Zapadnog Balkana u članstvo jeste investicija u sigurnost EU iz geostrateških razloga.

Veliki vojvoda je istakao da će Luksemburg nastaviti sa podrškom za naše što brže pridruženje evroatlanskim integracijama. Veliki vojvoda se interesovao kakva je podrška stanovništva Bosne i Hercegovine za članstvu u EU, te je ambasador istakao podršku od oko 74 posto građana BiH anketiranih u 2023. godini.
Veliki vojvoda Henri je govorio o primjernom i visokom stepenu integriranosti oko 1.500 građana Luksemburga koji vode porijeklo iz Bosne i Hercegovine, te istakao da su adekvatno angažovani u značajnim oblastima društva, od ekonomije do lokalne politike. Izrazio je i ponovljeno divljenje za ljepote naše zemlje koju je već posjetio.

Ambasador Avdović je pozvao NJ.K.V. Henrija da iznova posjeti Bosnu i Hercegovinu i sam se uvjeri u napredak koji je naša zemlja ostvarila i pored svih tranzicionih nedaća. Istaknuo je da je Bosna in Hercegovina postala jedna od svjetskih top-turistčkih destinacija, i jedna od lidera u tom pogledu u cijelom regionu.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.