Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
7.3.2024 21:53
Promocija knjige "Katarina kraljica bosanska" Ibrahima Kajana u Kulturno-informativnom centru Veleposlanstva BiH u Zagrebu

Kulturno-informativni centar Veleposlanstva Bosne i Hercegovine u Zagrebu je 07. ožujka 2024. godine, povodom 545. obljetnice smrti kraljice Katarine Kotromanić rođ. Kosača, organizirao promociju knjige "Katarina kraljica bosanska", čiji je autor bosanskohercegovački i hrvatski pisac Ibrahim Kajan.

Predstavljanju knjige prethodio je nastup članica i članova Pjevačkog zbora Bosana iz Zagreba, koji su izveli dvije pjesme, Zemlja Tvrtka i Kulina bana, i Zemljo moja. U predstavljanju knjige su sudjelovali publicist i bivši zastupnik u Hrvatskom saboru Goran Beus Richembergh, profesorica hrvatskog jezika i književnosti i znanstvena suradnica na Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje Ermina Ramadanović Harambašić, te književnik Ivo Mijo Andrić.

Goran Beus Richembergh je govorio o povijesnim prilikama u srednjevjekovnoj Bosni, događajima koji su prethodili padu bosanskog kraljevstva pod osmanlijsku vlast, odnosima u kraljevskoj obitelji kao i Katarininom odlasku iz Bosne, prvo u Dubrovnik a zatim u Rim, kao i izbjegličkom životu u Rimu, pod zaštitom rimskog pape.
Književnik Ivo Mijo Andrić je rekao da je Katarina, iako slomljena tugom zbog gubitka svega što je imala, ostala do kraja odana svojoj bosanskoj domovini i svome narodu izloženom osvajačkim pohodima i unutarnjim vjerskim trzavicama. O svemu tome kazuje i piše Ibrahim Kajan u romanu "Katarina kraljica bosanska". I pet stoljeća nakon progonstva kraljice Katarine "njezinu domovinu Bosnu i Hercegovinu zadesili su novi progoni i pomori, sa različitim protagonistima i razornim materijalnim posljedicama", rekao je Andrić.

U prepunoj dvorani Kulturno-informativnog centra, prisutnima se obratio i autor Ibrahim Kajan. Napomenuo da o kraljici Katarini, kao povijesnoj osobi, znamo relativno malo, ali da je i ono što znamo o njenom životu, gubitku supruga i djece i izgnaničkom životu u Rimu bilo dovoljno inspirativno za osmišljavanje romanesknog lika i simbola istinskog bosanskog duha. Priča o kraljici Katarini je istovremeno i priča o Bosni, kako onoj srednjevjekovnoj tako i ovoj sadašnjoj.

Autor romana Ibrahim Kajan, objavio je više pjesničkih zbirki obilježenih islamskom duhovnošću i mistikom, knjige putopisa "Al-Sajab i kamena vaza", "Pogled u Bosnu-tragom bosanskih kraljeva", "Grad velike svjetlosti-mostarske vedute", te publicističke knjige "Muslimanski danak u krvi", "Zavođenje Muslimana", i "Bošnjak na Trgu bana Jelačića". "Katarina kraljica bosanska" je njegov najpoznatiji roman.


23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.