Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
6.3.2024 12:14
Veleposlanica BiH u Republici Hrvatskoj Elma Kovačević-Bajtal govorila na Regionalnom samitu poduzetnika srednje i jugoistočne Europe

Veleposlanica Bosne i Hercegoivine u Republici Hrvatskoj Elma Kovačević-Bajtal govorila je na otvaranju 9. Regionalnog samita poduzetnika srednje i jugoistočne Europe "300 najboljih", koji se od 03. do 06. ožujka 2024. godine održao u Zagrebu. Međunarodni ekonomski forum "Perspektive" je organizator Regionalnog samita koji je okupio je mnoštvo sudionika iz regije s ciljem promidžbe poduzetništva kao bitne sastavnice ukupnog razvoja društva, a u okviru aktivnosti obilježavanja Svjetskog dana poduzetnika. Sudjelovali su brojni poduzetnici i poslodavci iz zemlje i regije, tvrtke, poduzetničke organizacije i asocijacije, poduzetničke institucije, udruge/nevladine organizacije i brojne institucije kao i obrazovne i istraživačke institucije, lokalne i regionalne zajednice, i predstavnici medija.

U pozdravnom govoru veleposlanica Elma Kovačević-Bajtal je govorila o značaju poduzetništva za ekonomski i društveni razvoj zemlje, a prezentacijom je predstavila gospodarske potencijale Bosne i Hercegovine po sektorima, ključne ekonomske pokazatelje te izazove sa kojima se suočavaju poduzetnici u Bosni i Hercegovini. U obraćanju je izražena svijest o značenju i važnosti ekonomske diplomacije koja je jako važna za svaku državu u međunarodnim odnosima, pa tako i za Bosnu i Hercegovinu.
Veleposlanica Kovačević-Bajtal prisutne je izvijestila o stupnju usklađenosti Bosne i Hercegovine s kriterijima za članstvo u Europskoj uniji te izrazila očekivanja da će Bosna i Hercegovina uskoro dobiti zeleno svjetlo za otvaranje pregovora sa Europskom unijom, što bi naravno omogućilo i unaprjeđenje domaće ekonomije i pružilo ekonomsku perspektivu zemlje.

Veleposlanica Kovačević-Bajtal i predstavnici organizatora su ovogodišnjim dobitnicima uručili nagrade i priznanja za doprinos razvoju poduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Europi "Regionalni ESG lider".

Cilj samita je predstaviti novitete u poduzetništvu te dostignuća i uspjehe poduzetnika, te promovirati značaj i kulturu poduzetništva, kao i odati priznanje poduzetnicima za ostvareni doprinos u razvoju zajednice. Ovim projektom želi se javno odati priznanje i široj javnosti skrenuti pažnja na velike vizionare i lidere sutrašnjice čija su neustrašivost, rad, znanje, kreativnost i vrhunski rezultati, temelj i glavni pokretač napretka zajednice.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.