Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
16.11.2023 21:45
Ambasadorica BiH u Republici Italiji Amira Arifović-Harms predala akreditivna pisma predsjedniku Italije

Novoimenovana ambasadorica Bosne i Hercegovine u Republici Italiji Amira Arifović-Harms predala je 16. novembra 2023.godine akreditivna pisma predsjedniku Republike Italije Sergiu Mattarelli.

Svečana ceremonija održana je u palati Quirinale. Tokom razgovora, koji je uslijedio nakon predaje akreditivnih pisama, ambasadorica Arifović-Harms i predsjednik Mattarella su potvrdili veoma dobre i prijateljske odnose dviju država.

Ambasadorica je istakla da će Ambasada Bosne i Hercegovine u Rimu, a i ona lično, nastaviti blisku saradnju sa Republikom Italijom, u svim oblastima od značaja za Bosnu i Hercegovinu. Naglasila je značaj pojačanog angažmana Republike Italije u Bosni i Hercegovini, te se zahvalila na podršci usmjerenoj ka daljem napretku Bosne i Hercegovine na njenom putu ka euroatlantskim integracijama. Istakla je i da će, tokom svoga mandata, posebne napore usmjeriti ka daljem jačanju političke i ekonomske saradnje dviju država, kao i saradnje u oblasti sigurnosti i kulture.

Predsjednik Mattarella je zaželio ambasadorici Arifović-Harms dobrodošlicu i uspješan mandat, te je istakao punu opredijeljenost i spremnost Republike Italije za dalje pružanje podrške Bosni Hercegovini u njenim reformskim procesima. 

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.