Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
9.11.2023 23:31
U Kulturno-informativnom centru Ambasade BiH u Zagrebu održana promocija knjige akademika Husrefa Tahirovića

U dvorani Kulturno-informativnog centra Ambasade Bosne i Hercegovine u Zagrebu, dana 9. novembra 2023. godine, održana je promocija knjige akademika Husrefa Tahirovića "Dr. Isak Samokovlija- Život u bijelom mantilu." Promociju knjige organizirala je Ambasada Bosne i Hercegovine u Zagrebu-Kulturno-informativni centar BiH, u saradnji sa Akademijom nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Svečanost promocije knjige otvorila je ambasadorica Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj Elma Kovačević-Bajtal, a o knjizi autora govorili su: akademkinja Lidija Lincender-Cvijetić,  prof.dr.sc. Stella Fatović-Ferenčić iz Odsjeka za historiju medicinskih nauka HAZU,  mr.sc. Julija Koš, stručnjakinja za jevrejske studije kao i sam autor, akademik Husref Tahirović.

Moderator na svečanosti promocije bio je mladi glumac iz Tuzle Mirza Pinjić koji je, kroz odlomak predstave Hanka u produkciji Pozorišta mladih Tuzla, oživio lik dr.Isaka Samokovlije, poznatog bosanskohercegovačkog književnika i doktora jevrejskog porijekla, koji je u književnosti Bosne i Hercegovine upamćen kao pisac djela s bosansko-jevrejskom tematikom.

Na promociji su emitirane tradicionalne sefardske pjesme iz ciklusa "Nezaboravne sefardske melodije" kantautorice  Jagode Flory.

Promociji je prisustvovala praunuka velikog pisca Maya Cimeša-Samokovlija, kao i brojni uglednici.

Zagrebačka promocija knjige o životu i radu dr. Isaka Samokovlije još je jedan ilustrativan podsjetnik kako su ljudi različitih nacija i vjera u Bosni i Hercegovini vijekovima uspijevali pronaći modus vivendi zajedničkog života.


23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.