Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
25.1.2023 20:58
Otpravnica poslova a.i. Misije BiH pri EU Valentina Marinčić susrela se s predsjednicom EK Ursulom von der Leyen

Otpravnica poslova a.i. Misije Bosne i Hercegovine pri Evropskoj uniji Valentina Marinčić susrela se 25. januara 2023. godine u Briselu sa predsjednicom Evropske komisije (EK) Ursulom von der Leyen. Do susreta je došlo tokom Novogodišnjeg prijema za šefove misija akreditovanih pri Evropskoj uniji, koji je predsjednica EK priredila nakon trogodišnje pauze.

Tom prilikom otpravnica poslova Marinčić zahvalila se na podršci predsjednice i Evropske komisije na dodijeli kandidatskog statusa našoj zemlji. Informisala je predsjednicu Europske komisije kako je Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine ranije istog dana potvrdio imenovanje novog saziva Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, te izrazila puno povjerenje da će nove vlasti naše zemlje ubrzano i čvrsto krenuti reformskim putem. Predsjednica von der Leyen kazala je kako Evropska komisija ostaje uz Bosnu i Hercegovinu.

U svom obraćanju na prijemu, predsjednica von der Leyen podsjetila je na jedinstvo i snagu koju je Evropska unija pokazala, prvo za vrijeme pandemije COVID-19, a potom u okolnostima ruske agresije na Ukrajinu. Naglasila je da su svojim dubokim zajedništvom, zemlje članice Evropske unije uspjele preovladati svoju značajnu energetsku zavisnost o Rusiji, i pri tome pružiti pomoć hrabrom ukrajinskom narodu u odbrani njihove zemlje.


23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.