Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
17.1.2023 16:04
Ambasadorica Mlinarević i šef Odsjeka za međunarodno pravo MVP Češke Republike Ruffer razmijenili instrumente ratifikacije Ugovora o socijalnom osiguranju BiH i ČR

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Češkoj Republici Martina Mlinarević susrela se 17. januara 2023. godine u Pragu sa šefom Odsjeka za međunarodno pravo Ministarstva vanjskih poslova Češke Republike Emilom Rufferom kako bi razmijenili instrumente ratifikacije Ugovora o socijalnom osiguranju potpisanom između Bosne i Hercegovine i Češke Republike.

Ugovorom se, prilikom primjene pravnih propisa u oblasti zdravstvene i socijalne zaštite, građani druge države izjednačavaju sa državljanima vlastite države. Na primjer, ugovor osiguranicima osigurava pravo na pružanje hitne i neophodne zdravstvene zaštite u drugoj državi o trošku njihove osiguravajuće kuće.

Kada je riječ o penzijskoj oblasti, prema ugovoru, obje države će uzeti u obzir staž osiguranja u drugoj državi u slučajevima kada osigurano lice ne navrši potreban period osiguranja u toj zemlji za dobivanje penzije. Ugovor također regulira sabiranje perioda osiguranja u oblasti davanja za nezaposlenost ili priznavanje zahtjeva za novčanu naknadu u slučaju nesreće na radu ili profesionalne bolesti.

Ugovor o socijalnom osiguranju je jedan od ugovora koji kreiraju bolje okruženje za razvoj trgovine i poslovanja te pruža zaštitu zaposlenicima i poduzetnicima koji posluju istovremeno u obje države. Utvrđivanjem jasnih pravila za uključivanje građana u sisteme osiguranja obje države i njihovih prava stvorit će se prostor za lakše kretanje radnika, poslovanja i pružanje usluga. 

Pored sporazuma o ekonomskoj saradnji, sporazuma o promociji i zaštiti investicija i sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, ovo je još jedan od sporazuma koji doprinosi razvoju ekonomske saradnje između Republike Češke i Bosne i Hercegovine.
 
Zajedno sa ugovorom o socijalnom osiguranju potpisan je i administrativni sporazum, koji utvrđuje mehanizme saradnje između relevantnih institucija dviju zemalja. Oba ugovora zamijenit će Konvenciju o socijalnom osiguranju i administrativni sporazum iz 1957. godine. Novi ugovor je usklađen sa međunarodnim standardima i principima koji se primjenjuju između zemalja Europske unije. Ugovor će stupiti na snagu mjesec dana nakon razmjene instrumenata ratifikacije.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.