Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
20.9.2022 23:43
Obilježeno 30 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između BiH i SR Njemačke

Ambasada Bosne i Hercegovine u Berlinu i Ministarstvo vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke obilježili su 20. septembra 2022. godine 30 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Bosne i Hercegovine i SR Njemačke. Tim povodom održan je koncert bosanskohercegovačkog pijaniste Ivana Galića.

U uvodnom govoru ambasadorica BiH u SR Njemačkoj Jadranka Winbow je istaknula vrlo dobre i prijateljske odnose te se zahvalila Njemačkoj koja se nebrojeno puta dokazala kao prijatelj Bosne i Hercegovine i pružila neprocjenjivu pomoć.

SR Njemačka priznala je Bosnu i Hercegovinu 6. aprila 1992. godine, a 13. novembra 1992. godine razmijenjene su note o uspostavljanju diplomatskih odnosa. Diplomatsko predstavništvo Bosne i Hercegovine u Bonu otvoreno je 1. februara 1993. godine, dok je Njemačka otvorila ambasadu u Sarajevu nekoliko mjeseci kasnije.


23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.