Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
1.10.2021 16:13
Kampanja javne diplomatije Ministarstva vanjskih poslova BiH „12 dana mira“ – New Delhi

U okviru kampanje Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine „12 dana mira“, Ambasada Bosne i Hercegovine u New Delhiju, u saradnji sa Nacionalnim Gandhi muzejom, organizirala je 1. oktobra 2021. godine u prostorijama Ambasade, izložbu fotografija i pisama  Mahatme Gandhija i Lava Tolstoja.

Izložba je organizirana povodom 2. oktobra, Međunarodnog dana nenasilja i rođendana Mahatme Gandhija, velikog borca za samostalnost Indije mirnim i nenasilnim putem. Na izložbi je predstavljeno 35 fotografija i 11 pisama između dva svjetska velikana humanosti i otpora nenasilnim putem, kao i odjeća i pribor koju je Gandhi koristio.

Izložbi su prisustvovali članovi diplomatskog kora, direktor Nacionalnog Gandhi muzeja Shri A. Annamalai, predstavnici medija i akademske zajednice, a specijalni gost izložbe bila je unuka Mahatme Gandhija, Tara Gandhi Bhattacharjee, sa svojim sinom. 
 
Svečanim presijecanjem vrpce izložbu su otvorili ambasador, direktor muzeja i Tara Gandi Bhattacharjee. 

U svom obraćanju ambasador Muhamed Čengić je naglasio ulogu Mahatme Gandhija, političkog i duhovnog lidera za nezavisnost Indije i začetnika filozofije nenasilnog otpora, kao i inspiraciju za njegovu strategiju nenasilnog otpora, koju je pronalazio u djelima Lava Tolstoja. Pismo koje je 1908. godine Tolstoj napisao indijskim novinama pod naslovom “Pismo Hindusima” rezultiralo je intenzivnoj korespondenciji i dopisivanju između dva borca za mir. U tom dopisivanju Tolstoj je uvjerio Gandhija da odustane od nasilnih metoda i prihvati politiku neoružanog otpora. Kasnije će Gandhi u svojoj autobiografiji Tolstoja nazvati "najvećim apostolom nenasilja današnjice". Do koje mjere je Tolstoj inspirirao Gandhija pokazuje i to da je na prostoru Južne Afrike, Gandhi osnovao komunu pod nazivom „Tolstojeva farma“ gdje se intenzivno radi na implementaciji ideja nenasilja.

Direktor Nacionalnog Gandhi muzeja Annamalai se zahvalio na inicijativi o obilježavanju svjetskog dana nenasilja i predstavljanju Gandhijevog doprinosa indijskoj nezavisnosti. Govoreći o životnom putu Gandhija, istakao je da Gandijevo učenje ima tri osnove, nenasilne proteste, ustrajavanje na istini i individualno političko samoopredjeljenje, pri čemu se zalagao za pomirenje prakticirajući učenje Bude i proroka Muhameda.

U emotivnom obraćanju Tare Gandhi prenijeta je poruka univerzalne važnosti mira i tolerancije i „da je nenasilje oružje snažnih”.

Posjetiocima izložbe uručeni su pokloni, šalica sa motivima Starog mosta i flyer sa tekstom “Can we gift planet with twelve days of peace”.


23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.