Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
30.9.2021 13:39
Kampanja javne diplomatije Ministarstva vanjskih poslova BiH „12 dana mira“ – Brisel

U sklopu kampanje Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine pod nazivom „12 dana mira“, Ambasada Bosne i Hercegovine u Kraljevini Belgiji, Misija Bosne i Hercegovine pri Evropskoj uniji i Misija Bosne i Hercegovine pri NATO-u su, 30. septembra 2021. godine, provele projekt pod nazivom „Children are our token for peace“.

U srednjoj školi Institute Jean- Baptiste De La Salle, uz potporu Francuskog instituta u BiH, prikazan je kratki film  „Noćna šetnja Sarajevom“, koji je poslužio kao uvod u Projekt. Ambasadorica BiH u Kraljevini Belgiji Ivana Robović se kratko obratila učenicima te ih upoznala s ciljem Projekta i.e. Poruke mira iz Bosne i Hercegovine. U potporu navedenom, za gošću projekta je izabrana zastupnica u Parlamentu Wallonia-Bruxelles Lejla Agić. U veoma inspirativnom govoru, zastupnica Agić je svojim primjerom poručila djeci da je moguće iz rata prijeći u mir, iz nasilja u nenasilje, te da je upravo njena misija u, kako u Parlamentu tako i općenito u životu u Belgiji, prikazivanje Bosne i Hercegovine kao države suživota i mira.
 
Program projekta je nastavljen ispred kipa „Evropa ujedinjena u miru“ gdje ih je pozdravio ambasador BiH pri NATO-u Mitar Kujundžić te brigadir Edin Fako i gdje su djeca na simboličan način uputila poruke mira. U kratkom obraćanju, ambasador Kujundžić i brigadir Fako su djeci približili važnost NATO-a, te poručili da je mir jedna od najvećih vrijednosti kojoj treba stremiti.
 
Nakon poruka mira djeca i profesori su pozvani u prostorije Misije Bosne i Hercegovine pri EU, gdje im je u ime ambasadorice Emine Merdan, dobrodošlicu poželio otpravnik poslova a.i. Goran Behmen. Uz bosanskohercegovačku glazbu i specijalitete, djeca su rado prihvatila druženje s diplomatama te izrazila želju da sa školom posjete Bosnu i Hercegovinu što su pozdravile Ambasada i Misije, te obećale pomoć s realizacijom.


23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.