Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
29.9.2021 20:49
Kampanja javne diplomatije Ministarstva vanjskih poslova BiH „12 dana mira“ – Madrid

U okviru kampanje javne diplomatije MVP BiH „12 dana mira“, Ambasada BiH u Madridu predstavila je španjolskoj javnosti virtuelnu izložbu skulptora Addisa Elijasa Fejzića pod nazivom “Traganje za simbolima mira“, kojom autor predstavlja dio svog umjetničkog opusa posvećenoj bosanskohercegovačkoj historiji, kulturi i umjetnosti.

Izložba je dostupna na linku: https://www.youtube.com/watch?v=1-LIySccK_Y

Addis Elijas Fejzić je bosanskohercegovački i australijski kipar. Završio je Školu primijenjenih umjetnosti i Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu, gdje je i magistrirao. Doktorirao je na Queensland College of Art (Griffith University, Brisbane) na temu multidisciplinarno istraživanje posvećeno umjetnosti Stećaka - srednjovjekovne tradicije bosanskohercegovačke skulpture od kamena.

Addis je analizirao ovu tradicionalnu umjetnost kako u srednjovjekovnom kontekstu, tako i u današnjim umjetničkim i društveno-antropološkim okolnostima. Objasnio je i (re)definirao skulpturalni format i značenje Stećka dok je kreativno „uskrsnuo“ i (re)aktuelizirao ovu kamenu memorijalnu tradiciju kao vlastiti umjetnički izraz.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.