Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
6.1.2016 14:40
Ambasador Bosne i Hercegovine u Rumuniji Mile Vasić se sastao sa ministrom vanjskih poslova Rumunije Lazărom Comănescuom

Ambasador Bosne i Hercegovine u Rumuniji Mile Vasić se 6. januara 2016. godine u Bukureštu sastao sa ministrom vanjskih poslova Rumunije Lazărom Comănescuom. Tom prilikom je razgovarano o bilateralnoj saradnji Bosne i Hercegovine i Rumunije i mogućnostima za unapređenje iste.

Ministar Comănescu je izrazio čvrstu podršku Rumunije stabilnosti i napretku Bosne i Hercegovine na putu evropskih i evroatlantskih integracija, te spremnost Rumunije da, koristeći svoja iskustva, u narednom periodu pruži još konkretniju pomoć BiH u procesu EU integracija.

Ambasador Vasić i ministar Comănescu su izrazili zadovoljstvo dosadašnjom bilateralnom saradnjom BiH i Rumunije i izrazili želju da ista u narednom periodu bude dodatno ojačana i intenzivirana. Posebno je naglašena potreba daljnjeg jačanja ekonomske saradnje dviju država. U tom kontekstu, sagovornici su se saglasili u ocjeni da je neophodno efikasnije koristiti postojeće potencijale država na način da se ohrabre i podstaknu veća trgovinska razmjena i ulaganja, direktnim kontaktom sa privrednicima i poslovnom zajednicom.

Također, razgovarano je i o regionalnoj saradnji kao ključnoj dimenziji izgradnje zajedničke evropske budućnosti. U kontekstu preuzimanja predsjedavanja Centralnoevropskom inicijativom (CEI), ministar Comănescu je istaknuo da Rumunija ohrabruje aktivno učešće Bosne i Hercegovine u svim regionalnim procesima i aktivnostima smatrajući da je to važno sa stanovišta osiguranja stabilnosti i sigurnosti na Zapadnom Balkanu.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.