Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
18.9.2014 12:41
Ambasada Bosne i Hercegovine u Washingtonu u saradnji sa nevladinim organizacija iz Washingtona prikupila 203.000 USD za deminiranje u poplavama pogođenim područjima

U organizaciji Ambasade Bosne i Hercegovine u Washingtonu i nevladinih organizacija  Marshall Legacy Institute (MLI) i Savjetodavno vijeće za Bosnu i Hercegovinu (ACBH) 18. septembra 2014. godine u svečanoj sali Ambasade BiH u Washingtonu upriličen je prijem i prezentacija pod nazivom “Podržimo akciju deminiranja u poplavljenim područjima u Bosni i Hercegovini – Povratak života i zemlje”.

Tom prilikom velikom broju zvanica iz diplomatskog kora, Kongresa SAD-a, State Departmenta, nevladinog sektora, bosanskohercegovačke dijaspore i javnog i kulturnog života, obratili su se ambasadorica BiH u Sjedinjenim Američkim Državama Jadranka Negodić, ambasador Republike Slovenije u SAD Božo Cerar, direktor Ureda za uklanjanje i smanjenje naoružanja pri State Departmentu Stanley Brown, izvršna direktorica ACBH Ajla Delkić, te predsjednik i izvršni direktor MLI-a Perry Baltimore koji je prezentirao konkretne projekte deminiranja klizišta u poplavama pogođenim područjima u BiH za koje je potrebno prikupiti donatorska sredstva.

Inicijativa i višemjesečni predani rad Ambasade BiH u Washingtonu i saradnja sa MLI i ACBH prepoznati su i krunisani donacijom od 100.000 USD nevladine organizacije sa sjedištem u Washingtonu Turkish Coalition of America (TCA), koju je uručio predsjednik TCA Lincoln McCurdy. Direktor Ureda za uklanjanje i smanjenje oružja pri State Departmentu Stanley Brown je upoznao prisutne da je State Department odlučio da donira sredstva u iznosu od 100.000 USD koja će biti plasirana kroz „ITF Enhancing Human Security“ s ciljem snažnije podrške MLI u realizaciji projekata deminiranja finansiranih sredstvima prikupljenim u ovoj akciji.

Osim TCA i State Departmenta prisutni predstavnici institucija i pojedinci su donirali 3000 USD, tako da je visina prikupljenih donacija u ovoj akciji dostigla iznos od 203.000 USD. Donacije TCA i druge pojedinačne donacije uplaćene su na ime MLI koji je zadužen za implementaciju navedenih sredstava na projektima deminiranja u BiH.

Ambasadorica Negodić je tokom svog obraćanja izrazila posebnu zahvalnost State Departmentu i TCA jer su prepoznali potrebu za hitnom reakcijom na deminiranju kontaminiranih klizišta u poplavljenim područjima i donirali značajne iznose MLI za realizaciju projekata na terenu.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.