Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
10.10.2024 22:38
Ambasada BiH u Zagrebu organizovala edukativni seminar o turizmu "Upravljanje razvojem turizma u destinacijama"

Ambasada Bosne i Hercegovine u Zagrebu organizovala je 9. i 10. oktobra 2024. godine u saradnji sa Institutom za turizam Zagreb edukativni seminar pod nazivom "Upravljanje razvojem turizma u destinacijama". Koorganizatori događaja su Udruga Prsten i Hrvatsko kulturno društvo Napredak.

Seminar je okupio brojne predstavnike turističkih zajednica, gradskih i općinskih vlasti, hotelijerskih organizacija te razvojnih agencija iz Bosne i Hercegovine.

Seminar je otvorila ambasadorica Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj Elma Kovačević-Bajtal, koja je naglasila važnost ovakvih edukativnih aktivnosti za razvoj turizma u našoj zemlji. Tom prilikom ambasadorica je prezentirala statističke podatke o turizmu BiH. Istaknula je da turizam u BiH predstavlja brzorastući sektor koji u posljednjih nekoliko godina čini značajan dio ukupne ekonomije. Dodala je da je ovaj seminar prilika da zajedno istražimo kako nove tehnologije mogu unaprijediti turističke usluge, ali i da naglasimo značaj edukacije u ovom procesu.

Uvodno obraćanje je održao direktor Instituta za turizam Damir Krešić, koje je obuhvatilo ključne trendove na turističkom tržištu i načine upravljanja razvojem turizma u destinacijama. Učesnici su se upoznali s turističkom atrakcijskom osnovom, fokusirajući se na transformaciju resursa u održive turističke proizvode.

U okviru seminara su održane prezentacije o razvoju turističkih proizvoda, s posebnim naglaskom na kulturni i kreativni turizam, enogastronomski turizam, aktivni turizam te wellness turizam. Ove teme su pobudile veliko zanimanje među učesnicima, koji su imali priliku razmijeniti iskustva i primjere dobre prakse.

Među učesnicima seminara su bili predstavnici Turističke zajednice općine Ravno, Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona BiH, Javnog preduzeća Nacionalni park Una, Turističke zajednice Grada Tuzle, Turističke organizacije Grada Banja Luka, Turističke zajednice Grada Bihaća, Turističke organizacije Bijeljina, te kompanije kao što su Hotel Koncept Residence i Elegance Tours Sarajevo. Drugi dan seminara bio je posvećen održivosti razvoja turizma. Tom prilikom je razgovarano o istraživanju turističkog tržišta putem analize TOMAS, kao i o EU fondovima dostupnim za turističke projekte.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.